Coronakommissionen

M: Lägg korten på bordet om coronahandlingarna

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Moderaterna kräver att regeringen lägger alla kort på bordet om coronahandlingarna.

Gruppledaren Tobias Billström anklagar regeringen för att undanhålla information och drar paralleller till tsunamihanteringen.

– Man har inte lust att få sin smutsiga byk tvättad offentligt, säger han.

Coronakommissionen har på fredagen mött personer från regeringskansliet om de omdebatterade coronahandlingarna. Parallellt växer kritiken från oppositionen mot regeringens agerande.

– Det här visar att det inte finns någon ordning och reda i Magdalena Anderssons regeringskansli, säger Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen.

Bakgrunden är att Coronakommissionen, som ska utreda regeringens hantering av coronakrisen, inte har fått ut handlingar från regeringsmöten. Särskilt intressanta bedöms handlingar som rör regeringens särskilda krisgrupp med statssekreterare vara.

Billström säger att han speciellt är kritisk till att regeringen först gick ut och sa att det inte fanns dokumentation. Enligt TT har kommissionen nu också fått ta del av sammanställningar av vad som skett på de hundratals möten som krisgruppen hållit.

Tobias Billström.

Paralleller till tsunamibanden

Billström drar paralleller till kriskommissionen efter tsunamikatastrofen 2004.

– Även då gjordes det försök att i olika former undanhålla kommissionen information, tsunamibanden är det mest prominenta exemplet. Coronakommissionen har ett mycket bredare och större uppdrag, att hantera den största kris som vi haft under perioden efter andra världskrigets slut.

Vad skulle regeringen ha för motiv att undanhålla handlingar?

– Framför allt är det Socialdemokraterna som har motiv att undgå kritik för att man på olika punkter inte har fattat beslut vid rätt tillfälle.

Socialminister Lena Hallengren (S).

”Historien upprepar sig”

Även Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson uppmanar regeringen att lägga korten på bordet. ”Historien upprepar sig. Även till den kommission som utredde hur sosseregeringen hanterade Tsunamikatastrofen gavs beskedet att avgörande dokumentation inte fanns. Den hittades sen i ett kassaskåp. Lägg nu papperen på bordet så att vi kan lära av misstag.” skriver han på Twitter.

Kommissionens ordförande Mats Melin har tidigare riktat kritik mot att handlingar ej lämnats ut. Kommissionen har bland annat nekats att ta del av mejlväxlingar, men de mejlen ska nu vara utlämnade.

Melin skriver i ett mejl till Aftonbladet efter mötet:

”Det kommer att ta ett antal dagar innan vi har gått igenom det material som lämnas och kunnat bedöma om vi fått vad vi behöver.”

Kommissionens ordförande Mats Melin.

Får även ta del av interna handlingar

Samtidigt uppger en S-källa med insyn att det inte görs mötesanteckningar eller protokoll på de möten som nu är mest intressanta, de som sker på Gruppen för strategisk samordning, GSS. Det finns heller inte anteckningar från motsvarande möten som hölls under regeringen Reinfeldts tid, enligt källan.

Aftonbladet har sökt statsminister Magdalena Andersson. Hennes pressekreterare meddelar att hon inte är tillgänglig för intervju och hänvisar till ett uttalande i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Från regeringens sida tycker vi att det är oerhört viktigt att Coronakommissionen har material och underlag så att de kan utföra sitt arbete. Därför får de ta del av inte bara offentliga handlingar utan även interna handlingar som finns i regeringskansliet. Men de har efterfrågat material som regeringskansliet inte förfogar över, och därmed inte går att lämna ut, så att säga privata minnesanteckningar, säger statsministern.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Coronakommissionen oenig med regeringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronakommissionen

Magdalena Andersson

Coronaviruset

Anders W Jonsson

Tobias Billström

Mats Melin