Rysk ledarskribent vill ha massavrättningar: Utplåna allt ukrainskt

En kuslig ledartext från en officiell rysk nyhetsbyrå förespråkar massavrättningar och tvångsarbete.

Allt ”ukrainskt” ska utplånas.

– Det här ser ut som en förberedelse för ännu mer omfattande massakrer och folkmord, säger analytikern Andreas Umland vid Centrum för Östeuropastudier.

På tisdagen talade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj inför FN:s generalförsamling. Han visade bilder på förstörda städer.

Ryssland begår de värsta krigsbrotten i vår tid sedan andra världskriget. Ryska trupper förstör medvetet ukrainska städer, förvandlar dem till aska med sitt artilleri och attacker från luften. De blockerar städer, orsakar massvält och skjuter civila på vägarna som försöker fly fientligt territorium.

Men kanske är det vi hittills sett bara början.

En lång ledartext som publicerades av statliga RIA Novosti, en av Rysslands tre stora nyhetsbyråer, på söndagen har skakat även erfarna Rysslandskännare.

Polis och tekniker undersöker dödade civila innan de begravs. De föll offer i massakern i Butja.
Polis och tekniker undersöker dödade civila innan de begravs. De föll offer i massakern i Butja.

Ska utplånas

Texten – som har rubriken ”Vad ska Ryssland göra med Ukraina?” och som finns översatt till engelska – förespråkar motsatsen till nedtrappning. Bilderna på avrättade civila i staden Butja bör tvärtom bara vara en försmak av vad som väntar, enligt skribenten Timofey Sergejtsev.

Allt ukrainskt, som språk eller kultur, stämplas grundlöst och direkt lögnaktigt som ”nazistiskt”.

Och allt ”nazistiskt” ska utplånas.

Något som bara kan ske genom att Ryssland tar total kontroll över Ukraina, med alla till buds stående medel.

Avrätta politiker

Det ukrainska motståndet förklaras med att en majoritet av folket kan ha dragits in i det ”nazistiska” styrets politik.

Skribenten lägger ut en plan för hur Ukraina ska kunna krossas. Ryssland måste se till så att alla som varit en del av det invaderade landets militär eller demokratisk valda politiska styre antingen avrättas eller sätts i tvångsarbete och utsätts för ”omskolning”, enligt skribenten.

”Kremls åsikter”

Det ukrainska språket ska förbjudas. Och landet Ukraina ska med möjligt undantag för en mindre del i väst slukas upp av Ryssland. Skribenten förutser en rysk ockupation som ska vara i årtionden.

Andreas Umland, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, påpekar att skribenten visserligen inte är en del av Putins inre krets men att det samtidigt finns skäl att tro att han uttrycker Kremls åsikter.

”Plan för folkmord”

– Allt som publiceras i ryska statliga nyhetsbyråer sker med regimens goda öra. Det faktum att den här texten publicerades av en av Kremls megafoner är kanske det som är mest oroande.

Andreas Umland reagerade särskilt starkt på textens uppmaningar till våld mot allt ukrainskt.

– Retoriken om att väststödda fascister styr i Ukraina och att landet behöver ”denazifieras” har vi sett varje vecka i rysk tv under de senaste åtta åren, men den har stegvis trappats upp. Om man ska ta den här texten på allvar ser den ut som en förberedelse för ännu mer omfattande massakrer och folkmord.

Förödelse i Butja.
Förödelse i Butja.

Kan vilja skrämmas

Invasionen beskrivs som ett krig som Ryssland inte har råd att förlora. Enligt Umland kan syftet vara att skrämma Ukraina och omvärlden.

– Budskapet är att Ryssland är beredd att skapa ett apokalyptiskt scenario för att krossa den ukrainska nationen. Att de hatar ukrainare så mycket och att ingen ska stoppa dem.

Hur omfattande är det här hatet i verkligheten?

– Det är svårt att säga. Banden mellan ryssar och ukrainare är enormt starka, genom familjer och giftermål. Men många ryssar har köpt propagandan om fascism.

”Mycket obehagligt”

En av dem som reagerat på texten är Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M). I ett mejl till Aftonbladet kallar han den ”mycket obehaglig”.

– Hur ska man bedöma den? Svårt att veta, men de är ju noggranna med vad de publicerar där och varje antydan som kritiserar den förda politiken är självfallet otänkbar.

Publisert:

LÄS VIDARE