Förundersökningen mot Eneroth läggs ned

Av:  TT

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.

Förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gällande sexuellt ofredande läggs ned.

Enligt åklagaren var beröringen ”flyktig”.

”Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande”, skriver chefsåklagare Maria Sterup på särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Hon anser inte heller att handlingen kan anses utgöra en sådan kännbar fridskränkning som krävs för att bedöma gärningen som ett ofredande eftersom agerandet då måste präglas av viss hänsynslöshet.

Tomas Eneroth anklagades för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg i början av november. Händelsen polisanmäldes av en tredje person.

Upplevdes kränkande

”Den misstänkta personen har vid ett tillfälle strukit med sin hand över målsägandens övre del av ryggen ner över rumpan samtidigt som hon på ett neutralt sätt tillfrågats om vad hon tyckt om helgens aktivitet”, står det i pressmeddelandet från åklagaren.

Där uppges också att beröringen, som skett utanpå kläderna, av kvinnan upplevts som en kränkande smekning.

”Det är viktigt att framhålla att alla beröringar som är oönskade och som av den utsatta personen uppfattas som otrevliga eller obehagliga inte per automatik är att bedöma som brottsliga”, uppger Sterup.

Tomas Eneroth säger själv att det är bra att myndigheterna tittat på det här.

Inte min avsikt

”Som jag tidigare sagt har det aldrig varit min avsikt att röra vid någon person på ett sätt som kan uppfattas som olämpligt”, uppger ministern i en skriftlig kommentar till TT.

”Polisanmälan har enligt uppgift i media gjorts av en person som enbart läst om händelsen. Jag har inte varit på förhör eller delgivits någon misstanke om brott, och konstaterar nu att förundersökningen lagts ned”, säger Eneroth vidare.

Åklagaren understryker att varje gärning måste prövas objektivt utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

Åklagaren uppger att anledningen till att ministern inte förhörts beror på att hon, genom de förundersökningsåtgärder som genomförts, kommit fram till att det inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal är begånget.

Publisert: