H&M:s protest – kommer finansiera aborter i USA

Högsta domstolens beslut om att riva upp aborträtten sätter press på företag att agera.

Nu lovar H&M att betala för att deras anställda i USA ska kunna resa och genomföra aborter på ett säkert sätt.

I fredags förändrades verkligheten för USA:s kvinnor. Högsta domstolen upphävde den nationella aborträtten, vilket innebär att de enskilda delstaterna nu beslutar om det ska vara lagligt eller olagligt.

Enligt nyhetsbyrån AP väntas ungefär hälften av delstaterna införa förbud mot abort.

Nu sällar sig H&M till de företag som lovar att betala för att deras anställda ska kunna resa till delstater där det fortfarande är lagligt att genomföra en abort.

”Att säkra tillgång till säker vård för våra kollegor är inte bara avgörande för att stödja vår kvinnoledda arbetsstyrka, utan också för vårt engagemang för full jämställdhet i både arbetsliv och samhället i stort”, skriver företaget på sin Facebooksida.

H&M kommer att finansiera aborter i USA efter Högsta domstolens beslut att riva upp aborträtten.
H&M kommer att finansiera aborter i USA efter Högsta domstolens beslut att riva upp aborträtten.

Fler företag

Redan i maj började företag kraftsamla för att säkra reproduktiv vård för sina anställda. Starbucks, Tesla, Airbnb, Microsoft, Netflix, Patagonia låg i startgroparna när tidningarna började rapportera om att beslutet väntades komma.

Snart följde Walt Disney Company, Meta och Johnson & Johnson samma linje, skriver New york times.

Trenden började förra året när delstaten Texas antog ett förbud mot abort efter sex veckor. När aborträtten har upphävts på en nationell nivå ökar pressen på företag att agera, speciellt hos de som har huvudkontor i de 13 delstater som har eller väntas införa förbud mot abort.

”Vi arbetsgivare kan vara den sista försvarslinjen”, sa Sarah Jackel, operativ chef för Civitech till New York Times då.

Protester i Los Angeles.
Protester i Los Angeles.
Publisert:

LÄS VIDARE