Nyheter

Med sändare hajar vi mer om livet under ytan

Av: 

TT

NYHETER

Havets hus i Lysekil har släppt ut småfläckiga rödhajar i havet under nästan 20 år. Men vart tar hajarna vägen?

I år fick de med sig små sändare, så att vi kan få en djupare kunskap.

Sedan 2003 har Havets hus fött upp och släppt ut småfläckiga rödhajar, tillsammans med Världsnaturfonden. Omkring 140 hajar har sänkts ner under havsytan och simmat iväg. Men bara elva av dem har senare återfunnits.

På tisdagen släpptes årets kull ut och för första gången ska hajarna nu kunna spåras. Varje haj är utrustad med en akustisk sändare, vars ljudsignaler fångas upp av ett 20-tal mottagare utplacerade i Gullmarsfjorden.

”Genom att sätta ut sändarförsedda hajar i det fria vill vi öka kunskapen om hur de rör sig, vilka vanor de har och stärka hajbeståndet”, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets hus, i ett pressmeddelande.

Den småfläckiga rödhajen är en av de vanligaste hajarterna vid Sveriges västkust. Den kan bli upp till en meter lång och är ljusbrun med många små mörka fläckar.

Arten finns i nordöstra Atlanten och Medelhavet. Den kan hålla till nära ytan, men också leva på ner till 400 meters djup. Fisk, kräftdjur och blötdjur står på menyn.

Småfläckig rödhaj är klassad som en livskraftig art. Men den är fridlyst i Sverige och får inte fångas. Sändarprojektet görs i samarbete med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert: