Jordgubbar

”Det är snuskigt – men jag gör det nog igen”

Av: 

Marcus Bornlid Lesseur

NYHETER

Att länsa jordgubbspaket på de allra finaste bären – är det normalt eller omoraliskt?

Frågan delar stockholmarna på Hötorget.

– Där går gränsen för mig, säger Ammie, som är gammal men ung i själen.

Häftiga känslor har rörts upp i Norge som en följd av att allt fler konsumenter lagt sig till med vanan att flytta bär mellan kartongerna.

Men detta att människor skyfflar över de finaste jordgubbarna till sina egna kartonger, vilket leder till att andra förpackningar lämnas halvtomma med sorgliga och ratade bär i botten, är inte ett problem som är isolerat till Norge.

Fråga bara Khushnudbek Shakirov.

– Det händer ganska ofta att mina kunder byter bär mellan kartongerna. Men vad ska jag göra? Det finns inget jag kan göra. Jag riskerar att skrämma bort mina kunder?

Förstår inte vad som driver dem

I sex år har Khushnudbek Shakirov arbetat som jordgubbsförsäljare. Problemet med jordgubbsfuskandet är för honom inget nytt. Svårare är det dock för honom att begripa sig på vad det är som driver somliga av hans kunder.

– Alla mina jordgubbar är lika fina! Dessutom är det snuskigt. Ingen vill ha jordgubbar som alla pillat på, säger Khushnudbek Shakirov.

Adam, 21, som står och fingrar på sin telefon ett stenkast därifrån håller med Khushnudbek Shakirov om att det är lite snuskigt att flytta runt jordgubbar mellan förpackningarna. Men på samma gång menar han att det är naturligt.

– Det har skett att jag också gjort det. För man vill ju ha de finaste och fräschaste jordgubbarna, säger Adam.

Adam, 21, säger att det har hänt att han har flyttat bär för att få de finaste och fräschaste i sin kartong.

Kommer göra det igen

Har du drabbats av skuldkänslor efteråt?

– Nej, jag skulle jag nog inte påstå. För jag tror att de flesta gör det, man vill ju inte ha en ask med lite halvruttna jordgubbar längst upp.

Så det kan vara så att du gör det igen?

– Det kan ske igen, tror jag, säger Adam och tillägger att det inte är brott att vilja ha fina jordgubbar på samma vis som man kanske vill ha en fräsch avokado eller en mogen vattenmelon.

Det är tur att Ammie, som beskriver sig själv som alldeles för gammal men ung i själen, inte hör honom.

– Ditt samvete måste väl kunna säga till dig att det inte är bra att göra så. Att det inte är bra.

I grund och botten är det här en fråga om moral?

– Det tycker jag mycket. För jag tror att det är vuxna som håller på så här. Inte barn. Och då tycker jag, där går gränsen för mig. Barn kanske man kan förlåta. Men inte vuxna, säger Ammie.

Hade hoppats på ett svar

Om Ammie skulle komma på en person med att jordgubbsfuska skulle hon vara beredd att agera.

– Jag tror att jag hade sagt till. ”Vad håller du på med? Tycker du att det är schysst?” En enkelt fråga att ställa. Sedan hade jag naturligtvis hoppats på ett svar, säger Ammie som själv älskar jordgubbar men tycker att hallon är ännu godare.

Ammie, som beskriver sig själv som alldeles för gammal men ung i själen, tycker inte att det är bra att ta de bästa jordgubbarna till sin egen kartong.

– Jag skulle egentligen ätit mina första jordgubbar på midsommar. Det gör jag varje år. Men den här gången skedde ett missöde och det blev inte av, säger Ammie.

Förstår frustrationen

Sandra, 34, är kluven i sin inställning till jordgubbsfuskandet. Å ena sidan kan hon förstå folks frustration över att hitta dåliga jordgubbar i botten av förpackningen. Å andra sidan skulle det aldrig föresväva henne att flytta bären mellan paketen.

Hade du kunnat tänka dig att flytta runt några jordgubbar om du var helt säker på att komma undan med det?

– Nej, jag är för ärlig, och det är jag i alla sammanhang, säger Sandra.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Vad tycker Aftonbladets läsare om det här? Läs reaktionerna!

Skriv inlägg
 • Aleksandra Wojcik

  Nu var det dags att stänga chatten för den här gången! Tack för alla inlägg, det märks att frågan om jordgubbsfusk delar svenska folket🍓

 • Hahahah skölj & allt blir bra.. 😂

  Inga
 • Tejpa locken och väg lådan i kassan.

  Eva Britt Öhlund
 • Det är ett själviskt jäkla oskick! Hat slutat köpa jordgubbar utan lock i affär. Köper dom i stånd ute på gator och torg istället, där försäljare håller de snuskigt klåfingriga borta.

  Erik B
 • Köper aldrig jordgubbar. Det är klart att man vill ha jordgubbar som är ok när man köper. Därför köper jag inte, för de är inte värda sina kronor

  Hempa1945
 • Jag plockar mina egna jordgubbar!🍓🍓🍓💃🏼

  Lena PH
 • Det är väl självklart att man sköljer jordgubbarna, oavsett om någon plockar i asken eller inte. Tror ni att det är en steril robot som plockar dem?!😵‍💫

  P
 • Lösningen är enkel. Packa askarna med mogna bär. Använd de omogna som plockats till annat. Betalar man 50 kronor asken har man rätt att kräva mogen frukt.

  Bosse
 • Alla gräver med fingrarna bland jordgubbarna. Hemskt snuskigt! Köper inte jordgubbarpå stan längre då ingen använder handskar. Kan hälsomyndigheten/ livsmedelsverket göra nått?

  Tussann
 • Om det råkar bli hätsk stämning i chatten i denna djupa och ack så viktiga fråga så stämmer vi alla upp i We Shall Overcome och hör sen! 😅😂😂🙏

  Bella

  Hahah det låter som en fin idé Bella!

  Matilda Aprea Malmqvist
 • Jag tar de jordgubbarna man får 🍓🍓 man får ju inte ta från andra lådor

  Hugobert Andersson
 • Det är så bra när man måste väga och betala för det man faktiskt tar för sig. 🍓

  Annika Erlandsson
 • Idag köpte jag en låda jordgubbar som såg fräscha ut men det var bara de översta.Elva jordgubbar som låg i botten var så ruttna och mögliga att jag fick kasta dem. Så nästa gång kommer jag också ”rensa” innan jag betalar.

  Cecilia
 • Nej, man får absolut flytta över fina jordgubbar till sen egen ask. Man väljer en och så tar man den. 🍓🐨

  Hugobert Andersson
 • Detta är inte rätt att göra, men detta är butikernas fel, då dom bjuder på detta med öppna lådor. Så länge möjligheten finns kommer köpare att ta det bästa, till egen låda!

  Kent
 • Enklast är väl att man betalar de jordgubbar man tagit efter vikt då drabbas ingen annan av att någon har plockat bort jordgubbar

  Totte

  Hej Totte, det kan man tycka. Verkar som att det är väldigt antingen eller stämning i chatten!

  Matilda Aprea Malmqvist
 • Jag är stolt att jag jobbade som jordgubbsplockare i tonåren där vi fick lära oss att plocka så att man inte nuddar bäret utan bara stjälken, alla gubbar som las i asken skulle vara perfekta, alla övermogna/dåliga skulle plockas av och läggas i raden bakom en så de togs bort och lådorna skulle vara fyllda med råge. Annars fick man vända tillbaka och plocka mer. Låter som att odlarna har lite att lära ut om så många köper dåliga lådor med jordgubbar. Jag själv köper bara från stället jag själv jobbat på då jag vet att det är kvalitet. Har aldrig behövt plocka i mer i en kartong. #bärgården

  Julia
 • Alltså va! Hade ingen aning om att folk plockar bland jordgubbarna. Märkligt och ohygieniskt beteende. Man får ju räkna med att alla varor som ex jordgubbar inte är tipptopp om det är färsk varor…

  Jag hade känt det som att jag stal i butiken om jag gjorde det.

  Fascinerande att folk tänker så olika.

  ISABELLE
 • Jag har själv jobbat med att plocka jordgubbar en sommar som

  Barn. Där fanns inga toaletter eller liknande, endast en rulle o en skog bredvid. Kan inte påstå våra händer va speciellt hygieniska… eko jordgubbar

  dessutom…

  Emelie
 • På min ICA kvantum tar de betalt efter vikt, så varför skall jag betala för de som ser dåliga ut. Det är självklart att jag också byter ut dem! Vill verkligen inte betala för mögel eller de som är hoptryckta i botten. Dagarna innan midsommar tog de 150:- för en halv liter…

  P
Publisert:

LÄS VIDARE

Norska ilskan mot jordgubbsfusket

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordgubbar

Stockholm

Norge