Brown Jackson insvuren som HD-domare

Av:  TT

Ketanji Brown Jackson, till vänster, svärs som ny domare i Högsta domstolen i USA. I mitten håller hennes make Patrick Jackson bibeln och till höger HD:s chefsdomare John Roberts.
Ketanji Brown Jackson, till vänster, svärs som ny domare i Högsta domstolen i USA. I mitten håller hennes make Patrick Jackson bibeln och till höger HD:s chefsdomare John Roberts.

Ketanji Brown Jackson har svurits in som domare i USA:s Högsta domstol. Därmed är hon historisk eftersom hon blir den första svarta kvinnan på posten.

Mitt på dagen i Washington DC svors Brown Jackson in genom att avlägga de två eder som krävs för att tillträda det prestigefyllda ämbetet. Ederna lästes för HD-domare Stephen Breyer, vars plats i HD hon tog över i samma ögonblick och för HD:s chefsdomare John Roberts.

”Med hela mitt hjärta accepterar jag det högtidliga ansvaret att stödja och försvara USA:s konstitution och att utöva rättvisa utan rädsla eller gynnande av någon”, sade Ketanji Brown Jackson bland annat, enligt ett uttalande från ceremonin.

Den 51-åriga Brown Jackson nominerades i februari av president Joe Biden och blev godkänd av senaten i april i år.

Hon kallade då nomineringen ett hedersuppdrag ”på livstid”.

– Det tog 232 år och 115 utnämningar innan en svart kvinna valdes till Högsta domstolen. Men vi klarade det. Vi klarade det, allihopa, sade hon också efter senatens godkännande i april.

Hon intar dock sin nya tjänst under en stormig tid – bara dagar efter HD:s beslut att upphäva aborträtten i landet vilket lett till protester och reaktioner som spridit sig långt utanför USA.

Jackson, som räknas som liberal blir nu en av domstolens nio domare. Stephen Breyer, 83 år, som på egen begäran går i pension, är också liberal så nuvarande fördelning med sex konservativa domare och tre liberala förändras inte i och med Brown Jacksons tillträde.

Publisert: