Två får fängelse för skott i Kristianstad

Av:  TT

Tre personer fick föras till sjukhus efter skottlossningen utanför Gamlegårdens centrum i Kristianstad. I dag fick de åtalade för skjutningen sina domar. Arkivbild.
Tre personer fick föras till sjukhus efter skottlossningen utanför Gamlegårdens centrum i Kristianstad. I dag fick de åtalade för skjutningen sina domar. Arkivbild.

Två unga män döms till fleråriga fängelsestraff för skottlossningen vid ett köpcentrum i Kristianstad i somras – men om de hade varit äldre skulle de ha fått livstidsstraff.

Tre personer satt på en moped som den 3 augusti 2021 körde in på parkeringen vid köpcentret Gamlegården utanför Kristianstad. 15 pistolskott sköts från fordonet mot 14 personer som stod vid köpcentrets huvudingång. Tre personer skadades av skotten, två av dem allvarligt.

Tre män, som nu är 21, 18 och 17 år gamla, greps och åtalades för skjutningen. På tisdagen meddelade Kristianstads tingsrätt domarna.

Den 21-åring som körde mopeden får det hårdaste straffet. Övervakningsfilmer, vittnesmål och det faktum att hans dna fanns på mopedens handtag har använts som indicier för att döma honom för mordförsök. Men rätten var oenig, domaren och en nämndeman ville fria 21-åringen.

Ville fria

Rådman Ulf Alhström var en av de som ville fria.

– Säg att det inte var 21-åringen som körde, utan en annan person. Skulle vi då kunna vara säkra på att den andre personens dna inte fastnat på handtaget? Det vet vi inte, vi har inte hört någon expert som uttalat sig om hur lätt dna fastnar på ett gummihandtag. Den bevisningen saknade vi som var skiljaktiga, säger Ulf Ahlström.

Kristianstads tingsrätt anser det ”ställt utom rimligt tvivel” att 18-åringen var en av skyttarna. De byxor han bar vid skjutningen är mycket ovanliga och det fanns tändsatspartiklar både på den jacka han bar när han greps och på de två handskar som polisen hittat i hans sovrum.

Otillräckliga bevis

Varken mopedföraren eller skytten hade fyllt 21 år när mordförsöket skedde. Hade de gjort det, skulle de ha dömts till livstids fängelse. Det längsta straff de får dömas till är 14 års fängelse. Eftersom 21-åringen dömts till ett tvåårigt straff för andra brott blir påföljden för deltagandet i skjutningen tolv år. Den nu 18-årige skytten var 17 år när mordförsöket gjordes och på grund av hans låga ålder blir straffet mildrat till sex år och elva månader.

Det finns flera omständigheter som talar för att 17-åringen också var inblandad i dådet, men rätten ansåg inte bevisen tillräckligt starka, så han frikändes från åtalet för mordförsök.

Ytterligare två personer, en 24-åring och en 22-åring, åtalades eftersom de sett till att gärningsmännens kläder blev tvättade efter skjutningen. 24-åringen döms till åtta månaders fängelse för grovt skyddande av brottsling. Hans 22-åriga syster döms till höga böter.

Publisert: