Zelenskyj åkte till fronten – lämnade Kiev för första gången under kriget

President Zelenskyj har för första gången lämnat Kiev och åkt till fronten.

Han hyllade soldaterna i Charkiv – men sågade en sparkad underrättelsechef.

– Han försvarade inte staden utan tänkte bara på sig själv, säger han enligt BBC.

Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Sedan dess har ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj befunnit sig i huvudstaden Kiev och närområdet.

Nu har han för första gången lämnat regionen och åkt till fronten i öst. Under söndagseftermiddagen publicerade presidentkansliet bilder på Zelenskyj under ett besök i Charkiv, landets andra största stad, rapporterar BBC.

I militärgrön mundering och kamouflagefärgad, skottsäker väst gick han omkring och såg ut över totalförstörda bostadsområden, sönderbombade flerfamiljhus och utbrända militärfordon.

Sågade lokal militärchef

Presidenten träffade soldater som under kriget försvarar Charkiv och har tryckt tillbaka de ryska trupperna. Zelenskyj hyllade och tackade dem för deras arbete och belönade dem med medaljer.

– Ockupanterna borde ha förstått för länge sedan att vi kommer att försvara vårt land till siste man. De har ingen chans. Vi kommer att strida och vi kommer definitivt vinna, säger presidenten enligt BBC.

Volodymyr Zelenskyj ska även ha sagt att han sparkat en lokal underrättelsechef i Charkiv.

– För att han försvarade inte staden utan tänkte bara på sig själv. På vilka grunder? Det ska våra utredare ta reda på, säger han enligt BBC.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Presidenten tackade soldaterna för deras arbete och delade ut medaljer.
Presidenten tackade soldaterna för deras arbete och delade ut medaljer.

Zelenskyj: ”Ondskan själv”

Enligt presidentkansliet har 2 229 byggnader förstörts i staden Charkiv och dess region under attackerna.

Enligt Andriy Yermak, rådgivare till presidenten, är 31 procent av Charkiv-regionen just nu ockuperat av ryska styrkor. Ukraina ska ha lyckats ta tillbaka fem procent av området som varit under rysk kontroll.

”Vi kommer att återuppbygga och ta tillbaka livet i Charkiv och alla andra städer och byar där ondskan själv slog till”, skriver president Zelenskyj på sin Telegram-kanal.

Hårda strider pågår i östra Ukraina, särskilt i Sievjerodonetsk som nu är omringad av ryska trupper och ligger drygt 23 mil öster om Charkiv. Sievjerodonets är den sista staden i Luhansk-området som ännu inte ockuperats av ryssarna.

Det var första gången han lämnat Kiev-området sedan den 24 februari.
Det var första gången han lämnat Kiev-området sedan den 24 februari.
Publisert:

LÄS VIDARE