Ikea-mördaren om dådet: ”En olyckshändelse”

Abraham Ukbagabir högg ihjäl två personer på Ikea 2015.

I dag beskriver han dådet som en olyckshändelse.

– Jag hade kanske en dålig dag, säger dubbelmördaren i Fängelsepodden.

Den 10 augusti 2015 gick Abraham Ukbagabir in på Ikea i Västerås och högg ihjäl en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son.

Han hade plockat två knivar från en hylla i varuhuset. Efter attacken stack han en kniv i magen på sig själv och föll ihop på golvet. Eritreanen dömdes senare till livstids fängelse för dubbelmordet.

Sju år senare berättar han i Fängelsepodden på Podme om hur han ser tillbaka på dådet.

– Jag ser på det som en olycka. Det blev kanske en dålig dag för mig en gång, säger Abraham Ukbagabir, 43.

Han beskriver sig själv som en ”kanske 60 procent snäll” person.

– Det är inte alla folk som är perfekta.

Skrattar mycket

Under intervjun, som spelats in i besöksrummet på Tidaholm, brister Abraham Ukbagabir ofta ut i höga skratt. Han kommer direkt från anstaltens skapandeverkstad. Han säger att han tränar mycket, spelar fotboll, bakar, läser och är en allmänt glad person som inte gråter.

Dubbelmördaren berättar om sin barndom i Eritrea och säger att han även då varit en glad pojke även om familjen inte hade mycket pengar.

Abraham Ukbagabir hade drömt om Sverige sedan han var i sexårsåldern. Men när han väl kom hit 2013 blev mottagandet inte som han tänkt sig. Han fick veta att han skulle utvisas till Italien – som varit det första EU-land han kommit till. Abraham Ukbagabir bestämde sig för att hålla sig undan de svenska myndigheterna.

”Jag minns det inte till 100 procent men jag minns att jag attackerar dem och därefter går till attack mot mig själv, säger Abraham Ukbagabir.”
”Jag minns det inte till 100 procent men jag minns att jag attackerar dem och därefter går till attack mot mig själv, säger Abraham Ukbagabir.”

Skulle utvisas

I nästan ett och ett halvt år levde han ett undangömt liv i Sverige, hemma hos en syster, i en lägenhet tillsammans med några andra flyktingar eller i ett flyktingboende i Arboga.

Men sommaren 2015 fick han veta att han snart måste lämna landet.

Budskapet upprepades i ett sista möte på Migrationsverket på morgonen den 10 augusti.

– Det kändes inte rätt, säger han i podcasten.

– Jag blev arg. Därför hände olika grejer.

”Var nog för arg”

Efter samtalet träffade Abraham Ukbagabir en kompis i centrala Västerås. De åkte tillsammans till Erikslunds köpcenter och gick in på Ikea. Han hade bestämt sig för att döda Ikea-besökare som enligt honom såg svenska ut – och sedan döda sig själv. Vännen kände inte till planen.

– Jag minns det inte till 100 procent men jag minns att jag attackerar dem och därefter går till attack mot mig själv, säger Abraham Ukbagabir.

Han återkommer flera gånger under intervjun till att dubbelmordet var en olyckshändelse. När programledaren föreslår att dådet kanske var en olyckshändelse i hans hjärna håller han med.

– Jag var kanske ung, jag vet inte, säger han.

– Jag var nog bara arg, för de löften som de svenska (myndigheterna) bröt om papperna. Jag väntade i ett år och sex månader. De skapar problem för folk.

De båda som mördades på Ikea i Västerås valdes ut slumpmässigt av Abraham Ukbagabir.
De båda som mördades på Ikea i Västerås valdes ut slumpmässigt av Abraham Ukbagabir.
Publisert:

LÄS VIDARE