Misstänkt för Flugsvamp jagas internationellt

Anja Haglund/TT

Publicerad 2022-06-16

Den 30-årige mannen har pekats ut som ansvarig för droghandelsplatsen Flugsvamp 2.0.

Tingsrätten friade honom – men när förhandlingarna i hovrätten avslutades beslutades att han skulle häktas.

Då var han redan försvunnen.

Polisen har under många år fört en ojämn kamp mot droghandelsplatsen Flugsvamp som stängts ner och dykt upp igen i nya skepnader. Sajten, som ligger på darknet, har liknats vid ett Blocket för droger.

Åklagare och polis har lagt ner stora resurser på brottsutredningen mot den man som pekats ut som administratör. Enligt dem har 30-åringen möjliggjort 320 000 knarkaffärer och blivit mångmiljonär på kuppen.

När mannen ställdes inför rätta i februari 2020 var det första gången en misstänkt organisatör bakom en narkotikahandelsplats i Sverige åtalades.

Men Stockholms tingsrätt friade honom.

Dök inte upp mer

Domstolen konstaterade att det stod klart att han hade haft någon typ av koppling till administrationen av droghandelsplatsen, men ansåg att utredningen hade luckor och att bevisningen inte var tillräckligt robust för att kunna säga att mannen var ansvarig för sajten.

Ett stort bakslag för polis och åklagare som krävt 14 års fängelse. Domen överklagades.

Under våren har mannen varit på plats under förhandlingarna i hovrätten. Men efter att åklagarna haft sin slutplädering inför valborgshelgen, då man också lade fram häktningsyrkandet, dök han inte upp något mer.

Och när hovrätten den 3 maj, efter att förhandlingarna avslutats, beslutade att han skulle häktas gick han inte att finna.

– Han har inte påträffats i landet så häktningsbeslutet har inte kunnat verkställas, säger åklagare Annika Wennerström.

Slutsatsen är att han håller sig undan, säger hon.

Jagas över hela världen

30-åringen är nu internationellt efterlyst.

Dom i målet faller på fredag. Enligt Annika Wennerström pekar häktningsbeslutet mot att utfallet kan bli ett annat än i tingsrätten.

Hovrätten har slagit fast att han är på sannolika skäl misstänkt för både synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Båda punkterna behandlar hans funktion som administratör.

– Det indikerar att man kan komma till en annan slutsats än vad tingsrätten gjorde, säger Annika Wennerström.

Åklagarna yrkade även denna gång på 14 års fängelse.

TT har sökt 30-åringens advokat Thomas Bodström som vill vänta med kommentarer tills domen fallit.