Polis var vid skolskjutningen tidigare än känt

TT-AP

Publicerad 2022-06-21

En skolbuss passerar ett kors som placerats ut i Uvalde för att hedra de som dödades i skolskjutningen på skolan Robb Elementary. Arkivbild.
En skolbuss passerar ett kors som placerats ut i Uvalde för att hedra de som dödades i skolskjutningen på skolan Robb Elementary. Arkivbild.

Beväpnad polis kom till skolområdet i Uvalde redan 19 minuter efter att gärningsmannen kom dit.

De nya uppgifterna gör att frågorna åter hopas om varför polisen inte agerade snabbare för att stoppa skytten som dödade 19 barn och två lärare på skolan i maj.

Polis var på plats tidigare än vad som tidigare varit känt och hade tillräckligt med vapen och skydd för att oskadliggöra skytten långt innan det till slut gjordes, skriver tidningen Austin American-Stateman, som tagit del av dokument om händelsen.

Bland de dokument som tidningen tagit del finns material från skolans egen övervakning och polisens kroppskameror. Informationen kommer att presenteras vid en utfrågning i senaten i Texas under tisdagen.

Bilderna från skolan visar 18-åringen som kom in i skolan genom en bakdörr klockan 11.33 och gick in i ett klassrum. Där började han omedelbart skjuta och barrikaderade sig sedan. Videobilder visar att elva poliser gick in i skolan tre minuter senare, enligt tidningen.

Fyra minuter efter det hörs ljudet av fler skott på en videoupptagning från en kroppskamera och klockan 11.52 anlände den första skölden.

Uvaldes polischef Pete Arredondo, som fått mycket kritik efter insatsen, ska under tiden ha letat nyckel till klassrummet.

Fler poliser anlände till skolan strax efter klockan 12 och tog sig in i klassrummet klockan 12.50 efter att polischefen gett ordern klockan 12.46, enligt dokumentationen.

Flera parallella utredningar efter massmordet har riktat in sig på just den sena responsen från polisen.