Även mobilkameran duger för norrskensbilder

Av:  Joakim Goksör/TT

En relativt ny mobiltelefon, som går att ställa om för nattfotografering, fungerar fint för norrskensbilder i sociala medier.

Men en systemkamera med ett ljuskänsligt objektiv är svårslaget, enligt expertisen.

Ovanligt massiva och färgsprakande norrsken även långt söderut i landet har i vinter fått stor uppmärksamhet. Sociala medier – som Facebook och Instagram – har fyllts av bilder och inlägg från spektaklen.

Intresset har aldrig varit större, enligt Calle Rosenqvist, som driver bildsidan Norrsken på Facebook, vid sidan av jobbet som chefredaktör på fototidningen Kamera & Bild.

– En bra norrskensbild som läggs upp på vår Facebook-sida kan få tusentals gillamarkeringar och flera hundra kommentarer, säger han.

Pandemin har bidragit

Det ökade intresset för naturupplevelser i pandemin har bidragit till hajpen, tror Rosenqvist. Till det kommer att många har köpt mer avancerade kameror och mobiltelefoner på senare tid, som gör det enklare att ta bra bilder.

Han räknar med att trenden håller i sig. Förutsättningarna finns där. Expertisen räknar med att det blir både fler och större norrsken de närmaste tre, fyra åren. Norrskenstrenden hänger samman med aktiviteten på solen, som går i cykler på elva år, och just nu är vi inne i en fas av allt större solvindar.

Upplevelsen av norrskenet förstärks och förlängs av de spektakulära bilderna, enligt Rosenqvist. Norrskenet syns också ofta tydligare via en kamerasensor än med blotta ögat.

– Kameran ackumulerar ju ljuset innan den visar en bild i telefonen eller på bildskärmen. Ögat funkar ju inte så. Det behöver ju konstant ljus, hela tiden.

De flesta norrskensbilderna på sidan Norrsken tas med mobilkamera, enligt Rosenqvist.

– Du måste hålla mobilen stilla när du fotograferar. Då kan du få det rätt schysst, säger han.

Vanligaste nybörjarfelet

En systemkamera ökar dock möjligheten att vara mer precis i inställningarna och fånga in rörelser, färgspel och detaljer i norrskenet bättre, enligt Rosenqvist.

– Ett norrsken som dansar kräver kanske kortare slutartid för att inte bli utsmetat. Då tjänar man på att ha ett ljusstarkt objektiv, så du kan använda kortare slutartider.

TT: Vad är det vanligaste nybörjarfelet?

– Autofokus, tror jag. Det har jag själv varit med om, när jag fotograferade norrsken i min ungdom i Hälsingland. Då var det analogt och det var lite trist när jag fotat en hel rulle och ingenting sitter, säger Rosenqvist.

Det kan vara en bra idé att öva på hur du justerar skärpan manuellt på ditt objektiv, så det blir enklare i skarpt läge ute i mörker och vinterkyla.

– Mobiltelefonen ger automatiskt ett större skärpedjup, som gör att det löser sig själv. Det brukar inte vara ett problem. Men systemkameran behöver man ställa in manuellt, säger Rosenqvist.

”Det är jätteviktigt”

Det finns systemkameror för några tusenlappar och andra som kostar tiotusentals kronor. Men enligt Rosenqvist höjer redan en relativt enkel systemkamera nivån på bilderna jämfört med en mobil.

– Det är inga jättedyra grejer man behöver. Men vill man ha stora valmöjligheter är det en systemkamera som gäller, där man kan byta objektiv.

Avgörande är att det går att justera bländaren och använda olika exponeringstider – det vill säga hur lång tid kameran ska vara öppen när fotografiet tas.

– Det är jätteviktigt.

Rosenqvist själv brukar utgå från en så stor bländare som möjligt. Sedan anpassar han kamerans exponeringstid och ljuskänslighet (ISO) till ljusförhållandena på plats.

– Men om du har något i förgrunden som ska vara skarpt kan du testa att blända ned. Då kan du få ett skärpedjup som är större än bara längst bort i horisonten.

Publisert: