Kritiken mot budgeten: ”Måste vara sjukligt moderat”
Publicerad 2024-09-19
Budgeten med satsningar för 60 miljarder sågas av organisationer och politiska motståndare.
Mikael Damberg (S) har räknat ut hur mycket den sänker skatten för SD-ledaren Jimmie Åkesson.
– Ett hån mot barnen, säger han.
Nådiga luntan hann inte ta sig till riksdagshuset innan kritiken började hagla.
Socialdemokraternas Mikael Damberg kommenterade budgeten på en pressträff:
– Det är en stor budget som gynnar få svenskar, säger han.
Enligt Damberg kommer budgeten innebära att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson får över 3 000 kronor mer i månaden på grund av minskade skatter i budgeten. Samtidigt får en barnfamilj 775 kronor mindre, enligt Damberg.
Han säger också att både han själv, finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Jimmie Åkesson får över 30 000 kronor om året i sänkt skatt.
– Är det vad Sverige behöver när barn skjuter barn och när vanliga familjer kämpar för att få ekonomin att gå ihop? Jag tror att man måste vara sjukligt moderat för att svara ja på den frågan.
LÄS MER: Så tjänar de pengar – parti för parti
Miljöpartiet anklagar regeringen för att vilseleda och “siffertrixa” i sina prognoser för klimatet. Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Janine Alm Ericson säger att regeringen tydligt prioriterar ökade utsläpp.
– Man har medvetet skurit ner.
Janine Alm Ericson säger också att regeringen fortsätter att underfinansiera sjukvården och “tvinga fram nedskärningar”.
Centerpartiets Martin Ådahl är kritisk till regeringens satsning på ett kraftigt höjt återvandringsbidrag till utländska medborgare som vill flytta från Sverige. Han kallar satsningen “helt onödig” och säger att den kostar mer än regeringens åtgärder för att motverka arbetslöshet.
– Regeringen missar det som borde vara självklart, jobben, skolan och klimatet, säger Martin Ådahl.
Vänsterpartiets Ida Gabrielsson är också kritisk. Hon säger att regeringen ger mest till dem som “klarat sig utmärkt” under tiden av ekonomiska svårigheter.
– Moderatbidraget som är framtaget av moderater till moderater är med kirurgisk precision inriktat till moderata kärnväljare, säger Ida Gabrielsson.
Finansregionrådet Aida Hadzialic (S) säger att regionerna går med ett samlat underskott på 24 miljarder och har gått igenom en inflation och pandemi.
– Den här budgeten är ett slag mot svensk sjukvård och jag tycker att sjukvården förtjänar bättre. Ytterst är det patienterna som kommer få betala för det här, säger Aida Hadzialic.
”Galenskap”
Fackjätten LO vill se fler satsningar på vad de kallar ”LO-hushåll” snarare än ”skattesänkningar till höga chefer”.
– Regeringens budget är inte den nystart Sverige behöver och LO länge efterlyst. Det finns några lovvärda ambitioner. Det är bra att regeringen satsar mer än vissa ekonomiska experter hävdat är möjligt. Men det är galenskap att de då öser ut många miljarder i skattesänkningar enbart riktade till höga chefer och politiker, säger LO-chefen Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Kritik hörs också mot regeringens miljösatsningar. Själva säger att utsläppen kommer att minska och att Sverige närmar sig EU:s klimatmål. Det ger inte Naturskyddsföreningen mycket för.
– Regeringen visar att den kortsiktigt kan nå klimatåtagandet gentemot EU, men inte genom att minska utsläppen, utan genom att använda kryphålen i EU:s klimatramverk. Den gör det både genom att utnyttja tidigare utsläppsutrymme och genom att använda utsläppsrätter som skulle gått till industrin, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och fortsätter:
– Tidöpartierna betalar dyrt – 4 miljarder kronor – för problem de själva skapat i form av ökade utsläpp. Det är ett makalöst slöseri och ett praktexempel på ineffektiv politik, säger Beatrice Rindevall.
Svensk handel positiva
Men det finns också organisationer som är positiva till budgeten. En sådan är Svensk handel som hurrar åt de satsningarna som får hushållens plånböcker att växa.
– Vi välkomnar att regeringen nu går från ord till handling och stärker hushållens köpkraft. Det är en nödvändighet, givet det ansträngda ekonomiska läget. Potentialen inom handeln är enorm, men för att Sverige även fortsatt ska kunna vara ett starkt handelsland krävs att politiken inser värdet av vår bransch, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande.
Även om det inte är samma hurrarop, är Svenskt näringsliv också positiva:
– Sverige befinner sig i en situation med svag tillväxt och låg produktivitet samtidigt som många står utanför arbetsmarknaden. Budgeten innehåller flera nödvändiga reformer för att få fart på tillväxten. Nu är det helt avgörande att politiken fortsätter i samma riktning om vi ska ha en chans att stärka Sveriges konkurrenskraft, få fler i arbete och klara den gröna omställningen, säger vd:n Jan-Olof Jacke i en kommentar.