KU-anmäler Bohlin – S vill se korten på bordet

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-06-12

Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Arkivbild.

Socialdemokraterna anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Anledningen är att S vill att all kommunikation mellan regeringen och Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) ska upp på bordet efter TV4-programmet Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma konton.

– Det här luktar riktigt, riktigt ruttet, säger Morgan Johansson (S) till TV4.

MPF anmälde i maj programmet till Granskningsnämnden och ville att intervjuer med myndighetens företrädare skulle tas bort. Efter kritik reviderade MPF anmälan – att kräva att innehåll tas bort kan strida mot yttrandefrihetsgrundlagen och Granskningsnämnden har inte heller det mandatet.

Sajten Altinget har rapporterat att MPF informerade försvarsdepartementet på förhand om att man övervägde att göra en anmälan och att man ”som minimum” tänkte kräva av TV4 att ljudklippen skulle tas bort.

MPF:s generaldirektör Magnus Hjort har tidigare sagt till DN att anmälan ”inte diskuterats överhuvudtaget” med regeringen.

Även Carl-Oskar Bohlin har på en skriftlig fråga från S i riksdagen svarat att det inte förts någon dialog mellan honom och MPF. Han tillade dock att myndigheten informerade Regeringskansliet om sina avsikter att agera.

”Försvarsdepartementet har inte på något sätt påverkat Myndigheten för Psykologiskt försvar i denna fråga”, skriver Bohlin på X.

Ministern frågar sig hur det hade sett ut om departementet faktiskt hade lagt sig i myndighetens mediehantering.

”Kort sagt, Försvarsdepartementet har i detta fall agerat så tråkigt och fyrkantigt som ett departement förväntas göra.”