Magdalena Andersson: Stoppa evighetsscrollandet

TT

Publicerad 2024-06-05

Toppkandidaten Heléne Fritzon och S-ledaren Magdalena Andersson vill se ålderskontroller på sociala medier.

Socialdemokraterna vill sätta hårdare press på nätjättarna när det gäller hur barn och unga använder sociala medier, bland annat vill man skärpa regler för hur algoritmer fungerar.

– Vi vill sätta stopp för det här evighetsscrollandet som är beroendeframkallande, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Ett av förslagen, som presenteras inför EU-valet på söndag, är att skapa mer effektiva ålderskontroller på sociala medier. Ett annat är att begränsa reklam som riktas till unga.

– Vi vill förbjuda reklam till unga på sociala medier, säger toppkandidaten Heléne Fritzon.

Exakt hur regleringarna ska se ut har S inte svar på, men partiet uppmanar EU-kommissionen att bygga ut EU:s lagstiftning för digitala tjänster (DSA) med detta.

Även Liberalerna har lanserat förslag inför EU-valet för att göra sociala medier mindre beroendeframkallande, till exempel genom att förbjuda pushnotiser till unga på kvällar och nätter och genom långsammare scrollande.

Kristdemokraterna vill i sin tur sätta press på EU att införa striktare regler för sociala medier och ställa högre krav på företagen. Partiet vill begränsa användartiden, öka föräldrakontrollen och kunna blockera vissa typer av annonser eller ämnen som en del av sociala mediers grundinställningar.

Bolag ska vidare behöva kunna visa att deras produkter och appar inte är skadliga eller beroendeframkallande.

Följ ämnen i artikeln