Pedro överlevde fyra månader på rymmen

Foto: Privat
Sköldpaddan Pedro var på rymmen i fyra månader, nu har han kommit tillbaka.
NYHETER

Maria Llerenas sköldpadda var på rymmen i fyra månader i Stockholms innerstad. Nu har han dykt upp igen, på ett ovanligt ställe.

– Jag förstår inte hur han har överlevt, säger artisten.

Om somrarna bor 30-åriga sköldpaddan Pedro tillsammans med honorna Panchita och Piggelin i en inhängnad på innergården vid Mariatorget. Men i år, strax innan deras sommarlov var över, försvann Pedro spårlöst. Något som Stockholmdirekt var först med att berätta.

– Alla grannar finkammade gården, och barnen kollade på sina dagis. Ett tag trodde jag att han hade blivit stulen, säger sångerskan Maria Llerena, som även lett barnprogram på SVT.

När det började bli kallt var det inte många i kvarteret Piskan som trodde att Pedro skulle komma tillbaka. Men i torsdags, den 26 januari, på dagen fyra månader efter att han försvann, kikade han fram från underjorden.

– Det var en av grannarna som sa att hon letade efter Pedro varje dag. Plötsligt blev det som en liten kulle i inhägnaden. Och rätt som det var stack hans huvud upp där. Han måste ha grävt ner sig och överlevt.

Foto: Privat
Här hittades Pedro, efter fyra månader på rymmen.

Maria vet inte hur det hela har gått till eller vart Pedro har varit under vintern. Men en av teorierna är att han tagit sig till gårdens kompost och sedan försökt ta sig tillbaka.

Maria berättar att Pedro har varit lite av en kändis länge, dessutom är han en äventyrare som medverkat i både barnprogram, Stockholms kulturfestival – samt tidigare varit på rymmen tre gånger och överlevt.

– Han har alltid kommit tillbaka, men den här gången förstår jag inte hur han har överlevt. Både njurar och lever har tagit skada så nu behandlas han med med medicin, varma bad och värmelampa. Veterinären sa att det är ett under att han lever. Men, han har alltid varit väldigt livlig, säger Maria Llerena.