Ska tala i ett dygn – för att stoppa Trumps utbildningsminister

avGustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. Hon är en stor republikansk bidragsgivare – och hon tycker att skolor ska få ha vapen för att försvara sig mot grizzlybjörnar.

Demokraterna planerar att hålla ett talmaraton i 24 timmar för att stoppa miljardären Betsy DeVos från att bli USA:s nya utbildningsminister.

Allt hänger på en enda republikansk röst.

Foto: AFP GETTY IMAGES
Donald Trump och Betty DeVos.

Hoppas att senatorerna på Kapitolium har laddat upp med snacks och roliga mobilspel, eller något handarbete.

Debatten om Donald Trumps utbildningsminister-kandidat Betsy DeVos kommer att bli långdragen. Riktigt långdragen.

Den inleddes vid klockan 12 på måndagen, lokal tid. Demokraterna har lovat att fortsätta tala tills omröstningen ska inledas. Det sker klockan 12 på tisdagen. Talen kommer alltså att pågå i ett helt dygn.

”Under de kommande 24 timmarna kommer demokraterna i senaten att hålla golvet för att visa motstånd mot nomineringen av Betsy Devos”, twittrar senatorn Bob Casey.

Grillades av Sanders

Betty Devos är en näringslivsprofil från en mycket förmögen familj. Hon är en känd bidragsgivare till det republikanska partiet. När DeVos frågades ut av senaten för några veckor sedan pressade Vermont-senatorn Bernie Sanders henne om stödet.

– Om du inte var en multimiljardär, och om din familj inte hade gett hundratals miljoner dollar i bidrag till Republikanerna, tror du att du skulle sitta här i dag? frågade Sanders.

– Jag tror faktiskt att det skulle ha funnits en sådan möjlighet. Jag har jobbat väldigt hårt för föräldrar och barn i nästan 30 år, sa DeVos.

Vill ha vapen i skolorna – för grizzlyrisken

Trumps ministerkandidat har länge varit en stark förespråkare för offentligt ägda friskolor och föräldrarnas bestämmanderätt över barnens skolgång.

Under senatsutfrågningen hade Betsy DeVos dock ofta svårt att svara på frågorna, och demokraterna kritiserade henne för att vara okunnig.

– Det förvånar mig att du inte kan den frågan. Eller, egentligen förvånar det mig inte särskilt mycket, sa senatorn Al Franken efter att DeVos gett en förvirrad redogörelse om kunskapsmätning.

Störst uppmärksamhet fick förklaringen till varför hon anser att vapen kan vara nödvändiga i skolor.

– Det är nog bäst att lokala myndigheter och delstater beslutar om det. På vissa ställen kan det säkerligen behövas en pistol i skolan för att beskydda mot potentiella grizzlybjörnar.

Pence kan fälla avgörandet

Efter utfrågningen har mängder av intressorganisationer och aktivister uppmanat senatorerna att rösta nej till DeVos.

Och omröstningen kan bli en nagelbitare. Två republikaner har sagt att de kommer att gå emot sitt parti. Om resten av ledamöterna följer partipiskan så blir det lika. Vid sådana tillfällen går vicepresidenten in och avgör saken.

Därför krävs det bara att ytterligare en republikan hoppar av. Det vore ett stort nederlag för Donald Trump – och det är precis vad Demokraterna hoppas att uppnå med nattmanglingen.

Uppdatering: Trots talmaratonet godkände senaten Betsy Devos – efter ett historiskt ingripande av vicepresidenten Mike Pence. Läs mer om det här.

ARTIKELN HANDLAR OM