Ahmadreza Djalali

KI-forskare riskerar dödsstraff i Iran

Ahmadreza Djalali fängslad utan åtal i snart ett år

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Karolinska institutets forskare Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran i snart ett år – utan åtal.

Hustrun i Sverige vädjar nu om hjälp från regeringen:

– Domaren har sagt till min man att han kommer dömas till döden, säger Vida Mehrannia.

I månad efter månad höll Vida Mehrannia, 42, tyst.

Av rädsla för att förvärra sin makes situation vågade hon inte berätta om hans tillfångatagande. När oroliga forskarkollegor ringde till familjens lägenhet i västra Stockholm för att fråga om var Ahmadreza Djalali, 45, befann sig svarade hon att han var inlagd på sjukhus i Iran, svårt skadad efter en bilolycka.

I själva verket satt han på det ökända Evinfängelset i Teheran.

Frihetsberövades under föreläsningsresa

Ahmadreza Djalali, som forskat i katastrofmedicin vid Karolinska institutet och har permanent uppehållstillstånd i Sverige, åkte till sitt hemland Iran i april 2016. Han var inbjuden att föreläsa om sitt ämne på universitet i landets huvudstad.

– Han greps av iransk säkerhetstjänst och fördes till Evinfängelset. De första tre månaderna satt han i isoleringscell och fick bara ringa ett tvåminuterssamtal en gång i månaden. Han tilläts inte att skaffa advokat, säger Vida Mehrannia.

Tre månader blev till ett halvår. Nu har närmare tio månader gått sedan hennes make tillfångatogs.

Riskerar dödsstraff

Efter att ha flyttats till en annan avdelning kunde Ahmadreza Djalali få tag på en advokat som bistått honom i fallet.

– Det tog sju månader innan han fick en advokat, säger hustrun.
I samtal med sin make och med makens advokat har Vida Mehrannia fått höra att misstankarna är mycket vagt formulerade men att de rör den nationella säkerheten.

– De säger att det beror på att han har samarbetat med olika länder, att han lämnat information om Iran. Men han har inte gjort något och de har inte presenterat några bevis, säger hon.
Ahmadreza Djalali har inte blivit formellt åtalad. Enligt hans hustru är en rättegång planerad att hållas inom ett par veckors tid.

– För några dagar sedan sa domaren till honom att han kommer att dömas till döden och att rättegången inte kommer att ändra på den saken, säger hon.

Hotet om dödsstraff gör att Vida Mehrannia inte längre vågar vara tyst. Iransk radio och italienska tidningar – Djalali är även verksam vid universitet i Italien – har uppmärksammat fallet.

Vädjar om regeringens hjälp

I dagarna skickade Vida Mehrannia även ett brev till statsminister Stefan Löfven där hon vädjade om hjälp. Hon säger att hon inte fått något svar.

Nästa helg beger sig statsministern och en delegation till Iran för ett statsbesök. Vida Mehrannia hoppas att Löfven tar upp situationen med president Hassan Rouhani.

– Det är vår sista chans. Vi bor här och behöver regeringens hjälp. Mina barn vill ha tillbaka sin pappa, jag vill ha tillbaka min man, säger hon.
Sveriges Utrikesdepartement, UD, uppger att man känner till ärendet men att man i nuläget inte kan kommentera det närmare.

Aftonbladet har förgäves sökt statsminister Stefan Löfven.
”Statsministern är tyvärr inte tillgänglig i dag, han är på Europeiska rådets möte på Malta under hela dagen”, skriver pressekreterare Ingela Nilsson i ett mejl.
Ahmadreza Djalalis advokat i Iran har inte gått att nå.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Benådade fångar löser problem för regimen i Iran

ÄMNEN I ARTIKELN

Ahmadreza Djalali

Karolinska institutet

Iran

Teheran