Över 100 dödsoffer i massiva laviner

NYHETER

Över 100 människor har omkommit i ett snöoväder som utlöst flera laviner i Afghanistan och grannlandet Pakistan.

1 av 2 | Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Tiotals människor har omkommit i en serie laviner i de nordliga gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan. Arkivbild.

Många sitter fortfarande fast under snömassorna efter skreden, som hårdast tycks ha drabbat den norra provinsen Nuristan .

– Laviner har begravt två hela byar i Bargmatal-distriktet. 50 kroppar har bärgats från en av byarna, medan räddningspersonal försöker nå den andra byn, säger Mohammad Omar Mohammadi vid departementet för naturkatastrofer.

I andra delar av norra och centrala Afghanistan har sammanlagt minst 54 människor dödats av laviner. Hundratals boskapsdjur har också dödats och omkring 170 hus förstörts, utöver de som krossades i Nuristan.

I grannprovinsen Badakhshan föll ett tjugotal människor offer för laviner, raserade tak och trafikolyckor under helgen. Minst tolv distrikt i delstaten har blivit helt avskurna från omvärlden på grund av det ymniga snöandet.

På andra sidan gränsen, i Chitraldistriktet i Pakistan, begravde en lavin stora delar av en by. Minst nio människor, bland dem fyra barn, har konstaterats döda.

– Det finns inget sätt att köra de skadade till sjukhus i Chitral, eftersom alla vägar till byn är blockerade av snöovädret, säger Shabab Hameed Yousafzai som arbetar för de lokala myndigheterna.