H&M-toppens aktieklipp under ”hyvlingen”

Hyvlingen av H&Ms butikspersonal börjar.

Då köper klädjättens ordförande Karl-Johan Persson aktier i bolaget för 1,2 miljarder.

En vecka senare har de ökat i värde med nästan 100 miljoner.

De senaste dagarna har H&Ms styrelseordförande Karl-Johan Persson köpt aktier i H&M för knappt 1,2 miljarder kronor. Det visar siffror från Finansinspektionen.

Investeringen sker i två omgångar. Den första februari köper han genom sitt investmentbolag Ramsbury invest totalt sex miljoner aktier för närmare 800 miljoner kronor. Priserna på aktierna varierade lite, men ungefär 128 kronor per aktie fick han betala.

Samma vecka börjar personalen på flera H&M-butiker runt om i landet få besked om att företaget kommer dra ned på deras arbetstimmar. En av dem är ”Selma” som Aftonbladet talat med. Efter över tio år i företaget hyvlas hennes arbetstid ned från 35 timmar i veckan till sju timmar.

PLUS: Så vill H&M göra sig av med personal

Aktiekursen sticker

För Selma och många av hennes kollegor kommer beskedet som en chock. Men aktiekursen sticker uppåt. En vecka senare, den sjunde januari, står den i 135,5. Då köper Karl-Johan Persson ytterligare tre miljoner aktier till ett värde av 400 miljoner kronor. Sammanlagt har han alltså köpt nio miljoner aktier för 1,2 miljarder på en vecka. Aktierna han köpt den 1 februari har såklart ökat i värde. Med närmare 100 miljoner kronor.

Aftonbladet har kontaktat H&M och bett om en intervju med Karl-Johan Persson och med vd för Ramsbury Invest. De har avböjt att kommentera.

Karl-Johan Persson.
Karl-Johan Persson.
Publisert:

LÄS VIDARE