Hundratusentals protesterade mot pensionsreform

TT TT-AFP

Publicerad 2023-02-07

Nya stora protester mot president Emmanuel Macrons pensionsreform genomfördes runt om i Frankrike på tisdagen.

Men de drygt 750 000 demonstranterna var färre än vid den förra massprotesten.

I huvudstaden Paris blockerade folksamlingar stora gator. Tunnelbanetrafik stod stilla, liksom en del järnvägstrafik. Flera avgångar från flygplatsen Orly ställdes in. Därtill höll många skolor stängt och varannan arbetare vid oljebolaget Total Energies raffinaderier lade ned arbetet.

Det är tredje gången på några få veckor som fransmän strejkar och demonstrerar i protest mot den pensionsreform som president Emmanuel Macron är fast besluten att driva igenom.

Sammanlagt deltog minst 757 000 personer i demonstrationerna, vilket är polisens siffra. Arrangören, fackföreningen CGT, uppger att det snarare rörde sig om två miljoner.

Största sedan 2010

De allra flesta protestmarscherna rapporteras ha gått relativt lugnt till, men i den västfranska staden Nantes drabbade demonstranter samman med polis, som använde tårgas för att skingra folkmassorna.

Philippe Martinez, ordförande för vänsterradikala CGT, varnar för fler massiva och ”dundrande” strejker om inte regeringens planer slopas.

– Om regeringen fortsätter att vägra lyssna måste vi så klart öka trycket, säger han bland demonstranterna som samlats på Paris gator.

Under förra veckans protester deltog enligt polisen 1,3 miljoner människor i demonstrationer runt om i Frankrike. Enligt fackförbunden var siffran dubbelt så hög. Oavsett vem som har rätt innebar det de största protesterna i Frankrike sedan 2010, då Nicolas Sarkozys planerade pensionsreformer fick folk att gå man ur huse.

Merparten negativa

Fler demonstrationer är planerade på lördag, men då har inga tågstrejker aviserats.

Macrons starkt ifrågasatta pensionsreform innebär att den franska pensionsåldern – som är en av Europas lägsta – höjs från 62 till 64 år och att fransmännen måste jobba fler år för att få full pension. Enligt mätningar är två tredjedelar av befolkningen skeptiska till ändringarna.

Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon säger att det är dags att presidenten lyssnar på folket.

– Såvida han inte blivit fullständigt auktoritär så måste man bete sig resonligt i en demokrati, sade Mélenchon.

ANNONS