Åklagare: Misstankarna mot häktade har stärkts

Alice Nordevik/TT

Micke Larsson/TT

Publicerad 2022-11-03

Misstankarna mot de häktade kvinnorna i Vetlanda har stärkts efter att den försvunna 21-åringen hittats död.

”De misstänkta kommer sannolikt att delges nya brottsmisstankar i förhör framöver”, skriver kammaråklagare Adam Rullman till TT.

Vid fontänen på Stortorget i Vetlanda tänds fler och fler ljus på torsdagsmorgonen. Kvällen innan kom beskedet att den 21-åriga kvinna som varit försvunnen i drygt två veckor hittats död i ett skogsområde öster om staden. Kvinnan försvann i samband med en utekväll.

Kort efter försvinnandet greps två kvinnor i 20-årsåldern som sedan häktades på sannolika skäl misstänkta för människorov. Kvinnorna kommer nu sannolikt att delges nya brottsmisstankar, uppger åklagare Adam Rullman.

Vilken typ av brottsmisstankar det handlar om vill han inte kommentera förrän kvinnorna delgivits.

”I god tid innan det är aktuellt med omhäktningsförhandling kommer jag ta ställning till om de ska begäras häktade för ytterligare brott eller för andra brott”, skriver han i ett mejl till TT.

Stärkta misstankar

Vid platsen där kroppen hittades – en skogsväg på en höjd, någon mil utanför Vetlanda – pågår även på torsdagen ett intensivt arbete. Polisen genomför en teknisk undersökning, bland annat med hund, och drönare surrar i luften.

Arbetet som ledde dem fram till fyndplatsen beskrivs som ”noggrant och systematiskt polisarbete”.

”Fyndet innebär att misstankarna har stärkts för de misstänktas inblandning i försvinnandet och att brott ligger bakom”, skriver Adam Rullman.

En rättsmedicinsk obduktion kommer att ske nästa vecka för att fastställa dödsorsaken.

De båda häktade kvinnorna har tidigare uppgett att de nekar till brott. Mikael Svegfors, advokat till den ena kvinnan, vill inte kommentera den nya utvecklingen. TT söker den andra kvinnans försvarare.

”Det är tomt”

Vid minnesplatsen i Vetlanda går människor fram och tänder ljus eller lägger ner blommor. Några stannar till en stund, andra skyndar vidare till jobbet eller skolan.

– Det är tomt. Vi har varit ute i omgångar och hjälpt till att leta med Missing People. Men sen när man får ett definitivt besked att hon är borta, så blir det väldigt konstigt, säger Vetlandabon Peter Fransson när han tänt ett ljus.

– Man ser att alla i Vetlanda hänger med huvudet idag, tillägger han.