ISW: "Mordförsöket på Putin" var sannolikt iscensatt

Publicerad 2023-05-04

Det är osannolikt att två drönare lyckats ta sig igenom Rysslands luftförsvar, skriver Institute for Study of War i en analys.

Det är troligt att ryssarna själva iscensatt ”mordförsöket på Putin”.

”Om drönarattacken inte var internt orsakad så skulle det ha varit en överraskning”, skriver ISW.

Den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti rapporterade på onsdagen att det har skett ett mordförsök mot Rysslands president Vladimir Putin.

Två drönare rörde sig mot Kreml under natten mot onsdagen, enligt den ryska presidentadministrationen.

På sociala medier spreds en icke verifierad video på en mindre luftfarkost som flög mot taket på Putins presidentbostad i Kreml i Moskva – farkosten exploderade.

Administrationen meddelade att det rörde sig om ”en planerad terrorattack och ett mordförsök på presidenten av den ryska federationen”.

Ryssland förhindrade attacken mot presidentens residens, skriver Ria Novosti.

”Två drönare var på väg mot Kreml. Tack vare militärens och säkerhetstjänstens insatser med användning av miltära radarstridssystem oskadliggjordes drönarna”, stod det i pressmeddelandet från presidentadministrationen.

”Attackerade inte Putin”

Nyheten kom kort efter att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hållit en presskonferens i Helsingfors.

Zelenskyj kommenterade själv händelsen och nekade till Kievs inblandning i den påstådda attacken.

– Vi attackerade inte Putin eller Moskva, sade president Volodymir Zelenskyj, under en presskonferens i samband händelsen skriver CNN.

Den amerikanska tankesmedjan ISW har nu publicerat en analys där man konstaterar att den påstådda attacken kan ha iscensatts för att vinna intern opinion.

Det finns flera faktorer som tyder på att attacken har planerats i förväg, skriver ISW.

Ryska myndigheter har bland annat nyligen vidtagit åtgärder för att stärka den ryska inhemska luftförsvarskapaciteten – även inom Moskva.

"Det är därför extremt osannolikt att två drönare skulle ta sig igenom flera lager av luftförsvar och detonera och skjutas ned precis över Kremls hjärta på ett sådant sätt att det ledde till spektakulära bilder som fångades på kamera", skriver ISW i analysen.

Flera olika filmer cirkulerade i exilryska medier, där eldsflammor syns över Kremls område.

Motiverar ny mobilisering

Ryssland kan ha iscensatt attacken i propagandasyfte för att motivera en ny mobilisering, enligt ISW.

Strax efter händelsen delade den ryska presidentadministrationen information om attacken som var ”sammanhängande och omedelbar”, vilket är ytterligare ett tecken som tyder på att händelsen var iscensatt, enligt ISW.

”Om drönarattacken inte var internt orsakad så skulle det ha varit en överraskning. Det är mycket troligt att det officiella ryska svaret skulle ha varit mycket mer oorganiserat under tiden som ryska tjänstemän försökte skapa en sammanhängande berättelse”, står det i analysen.

ANNONS