Ingen överklagan av Pence i Trumputredning

TT-AP

Publicerad 2023-04-05

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence. Arkivbild.

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence kommer inte att överklaga en order att vittna i justitiedepartementets utredning om misstankarna att expresidenten Donald Trump och hans rådgivare försökte att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Beskedet kommer från en talesperson till Pence och innebär att den förre vicepresidenten kan framträda inför en federal åtalsjury i Washington.

Pence själv har tidigare anfört att han inte avser att vittna och han har då hänvisat till att vicepresidentens roll som ordförande i senaten ger honom konstitutionellt skydd mot att vittna om vissa lagstiftningsfrågor.

Starkt lojal med Trump

Domaren i fallet har också accepterat Pence-sidans argument och nu kommer den tidigare vicepresidenten – av konstitutionella skäl – inte att utfrågas om sina handlingar under den 6 januari 2021.

Mike Pence var under Trumps ämbetstid starkt lojal med sin chef. Efter händelserna den 6 januari 2021, då kongresshuset Kapitolium stormades av aggressiva Trumpanhängare och fem människor miste livet, ändrades relationen.

Vid tillfället för stormningen hade ett massmöte med anhängare till Donald Trump samlats. Trump höll där ett tal där han upprepade sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och han påstod att han var den egentlige segraren – inte efterträdaren Joe Biden.

Trump uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: ”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Efter valförlusten 2020 pressade Trump offentligt Pence att ogiltigförklara valresultatet men vicepresidenten stod emot kravet. Under stormningen fick Pence föras i säkerhet med sin stab och familj, samtidigt som personer i folkmassan skanderade ”häng Mike Pence”.

Väntas kandidera

Förra månaden gick Pence längre i sin kritik än tidigare av expresidenten. Han hade han sagt att Trumps uttalanden var ”obetänksamma”, nu kallade han dem ”vårdslösa” och att de ”försatte hans familj i fara”.

– Det är ingen tvekan om att det som hände den dagen var en skam. Och det är ett hån mot all anständighet att säga att det var något annat, sade den förre vicepresidenten vid en middag där journalister närvarade.

Mike Pence är en av dem som väntas ställa upp och aspirera för att bli republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Men han har inte lanserat sin kandidatur offentligt.