Skott genom fönstret dödade gängledarens mamma

Simon Uggla/TT

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-02-15

Mamman till en högt uppsatt man i Foxtrotnätverket sköts ihjäl i sitt hem. Polisen tipsades om att en av de mordåtalade skulle utföra ett beställningsdåd, men hann inte fram i tid.

– Det är otroligt tragiskt, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid polisen.

Den 6 september 2023 larmades räddningstjänst om att en kvinna i 60-årsåldern drabbats av hjärtstopp i sitt hem i Uppsala. Väl framme upptäcktes ett kulhål i den döda kvinnans bröst.

På torsdagen åtalades fem personer för inblandning.

En 15-årig pojke och en 20-årig man åtalas för mordet. Enligt åklagaren var båda beväpnade men 20-åringen den som avlossade skottet genom ett öppet fönster.

En 29-årig man åtalas för medhjälp till mord, medan en man och en kvinna åtalas för grovt vapenbrott respektive stämpling till grovt vapenbrott.

Dådet tros ha sin grund i en intern konflikt inom Foxtrotnätverket som bröt ut under sommaren.

– Det har inte funnits något annat motiv att döda den här kvinnan än att hon är mamma till en gängkriminell ledargestalt, säger åklagare Erik Grönvall.

Hämndspiral

Mordet utlöste en hämndspiral med en rad grova våldsdåd som följd.

– Det här dådet är starten på en väldigt eskalering vad gäller den grova våldsbrottsligheten här i Uppsala, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen.

De misstänkta skyttarna greps med vapen på ett vandrarhem i Uppsala kort efter mordet. Bakom gripandet låg ett anonymt tips till polisen två dagar före mordet om att 20-åringen var i Uppsala för att skjuta någon.

Han namngavs, men i övrigt fanns ingen information om vem som skulle dödas, var eller när. Andreas Pallinder säger att polisen gjorde allt de kunde för att hitta honom.

– Även om vi tittar tillbaka nu så ser vi inte att vi kunde ha gjort något mer med de väldigt vaga uppgifter vi hade.

Efter mordet blev mannens namn åter aktuellt och en slagning på olika hotell och vandrarhem gav träff.

Beställningsmord

Ingen av de åtalade, som ska ha tagit på sig uppdraget mot betalning, är hemmahörande i Uppsala. Den 15-årige pojken har enligt åklagare Grönvall sökt efter uppdrag.

– Han vill utföra skjutningar eller morduppdrag och har letat efter detta och till slut fått erbjudande.

Vem som anstiftat mordet har inte gått att bevisa.

I utredningen förekommer två högt uppsatta personer inom Foxtrotnätverket som kommunicerat med de misstänkta mördarna. Båda två har sedan dess mördats utomlands och åklagaren vill inte närmare uttala sig om deras eventuella roll i mordet.

Alla åtalade förnekar brott.