Barnens låt om månen skickas till rymden

Barnen på Dekanens förskola gjorde en hyllningslåt till månen.

Nu får de se sitt verk skickas ut i yttre rymden.

– De flesta barnen tror att det kommer ske någonting med månen, säger Åsa Palm, förste förskollärare.

På avdelningen Kungsfågeln på Dekanens förskola vid Triangeln har de 20 barnen i åldern 4–6 år ett brinnande intresse för rymden. Fascinationen har lett till ett större rymdprojekt där barnen fått lära sig alltmer om rymden i allmänhet och månen i synnerhet.

Det stora intresset har nu mynnat ut i sången ”Månen är fin som stjärnorna”, där musikpedagog Kalle Nimhagen står för sången.

– Han kom till barngruppen och så har de gjort det här tillsammans. Det är barnen som gjort texterna och därefter har de skapat den här månsången, säger Åsa Palm, förste förskollärare i området.

Men istället för att nöja sig med att skriva en sång till månen tyckte barnen att de skulle göra någonting mer. Idén att skicka upp sången till månen lanserades snabbt bland eleverna.

Fick hjälp av rymdbas

På Dekanens förskola insåg man snabbt att det troligtvis skulle vara lönlöst att kontakta NASA och mejlade istället Esrange, rymdcentrumet som är beläget strax utanför Kiruna.

Raketerna i Sverige är inte tillräckligt stora för att ta med ”Månen är fin som stjärnorna” på en cd-skiva till rymden, men på Esrange rekommenderade istället Dekanens förskola att kontakta en amatörradioförening.

Resultatet blev att Kvarnbergets amatörradioförening från Täby på måndagskvällen kommer att skicka ut barnens sång i rymden.

– De har kunskaper som inte vi har om när man kan skicka en sång till månen. Det handlar om var den är och var den står. Både vi och barnen har lärt oss massor av de här människorna, säger Åsa Palm.

Hade månfest

Att sända månsången till månen är möjligt då radiosignaler tar sig ut genom atmosfären när man sänder på en tillräckligt hög frekvens och riktar antennen mot månen. Efter att amatörradioföreningen räknat på det kom man fram till att klockan 19:30 den 9 mars var bästa tidpunkt för att skicka ut låten.

– Barnen har under dagen haft månfest på förskolan och har en massa tankar och olika hypoteser om vad som ska ske. Någon tror att månen kommer att förändras och att det kommer ske någonting när den får sången.

Möjligheten att skicka ut sången har gjort att rymdprojektet kunnat fortlöpa och diskussionerna om rymden har fortsatt i förskolegruppen.

– De flesta barnen tror att det kommer ske någonting med månen, vilket vi varit lite oförberedda på. Vi hade inte alls reflekterat över det innan men många barn tror att månen kommer bli en smiley och få mun och ögon. Det har spritt sig i barngruppen.

Åsa Palm.
Åsa Palm.
Publisert:

LÄS VIDARE