Coronamisstänkte bakisresenären Julia, 26, blev en världsnyhet – och har friskförklarats

LONDON. Julias bakfylla skapade coronakaos på Heathrow och blev en världsnyhet.

Nu har svenskan friskförklarats.

– Jag hoppas historien lättade upp stämningen lite kring viruset, säger Julia Walentin, 26.

En sen utekväll i Singapore, några drinkar för mycket och en tidig flygresa dagen därpå. Mer än så behövdes inte för att göra Julia Walentin, 26, och hennes kompis Dina, 25, till en världsnyhet i coronatider.

När Julia mådde dåligt på planet till London i förra veckan misstog personalen hennes bakfylla för coronasymtom – och vidtog högsta säkerhetsåtgärder. På Heathrow väntade brandmän och doktorer i full skyddsmundering och svenskorna leddes till flygplatsens avskilda coronahotell innan de kunde fortsätta sin karantän i Julias Londonlägenhet.

På måndagen exploderade historien i media över hela världen. Från brittiska jättarna The Sun och Daily Mail till amerikanska New York Post. Tidningar, radio och tv från alla världens hörn. Och under tisdagen har det bara fortsatt.

– Vi håller på och kämpar med jetlag och har ändå varit vakna sedan typ klockan 4 på morgonen och det bara strömmar in artiklar och meddelanden, säger Julia.

”Vågar snart inte visa mig ute”

– Någon skrev från Schweiz att vi var överallt där, att vi höll på att bli virala. En australiensisk reporter hörde av sig och ville intervjua oss och vi har sett artiklar om oss i Nigeria och Indien.

– Jag vågar ju snart inte visa mig ute längre för då kommer folk bara säga att ”där är hon, coronafallet”. För ingen har ju gått ut med att jag inte har det, så kan vi göra det så att jag kan visa mig ute utan ansiktsmask?

Ja, på tisdagsmorgonen fick Julia och Dina sina testresultat som visade negativt. Det innebar att den sex dagar långa karantänen i hemmet är över – och att de som Julia delar lägenhet med får flytta hem igen.

– Det är skitkul. Det är klart att man kände att jag är ju inte sjuk men samtidigt så finns ju alltid risken, säger hon.

– Men det som var absolut skönast var att jag nu fick träffa min allra bästa kompis och min hund igen.

”Borde sitta i fängelse”

Inför sitt växande antal följare på Instagram meddelade Julia att ”Jag är fri”.

– Jag har myst med min hund och kramats med min kompis och nu ska jag gå raka vägen ner på Kensington High Street och shoppa.

Alla nyhetsartiklar över hela världen har gjort att hennes konton på sociala medier har gått varma.

–Jag har ju hela tiden 20 meddelandeförfrågningar. Folk i Turkiet som bara skriver att ”hej, du är vacker”.

Uppmärksamheten har inte enbart varit positiv. Under måndagen råkade Julia och Dina halka in på några brittiska tabloiders kommentarsfält där vissa menade att de agerat oansvarigt.

– Vissa var bara: ”Fy fan vilken jävla idiot, hon borde sitta i fängelse”. Det var lite surrealistiskt men det var bara roligt för de hade ju vinklat det som att jag hittat på att jag var sjuk för att jag ville sitta i businessklass, säger Julia.

”Värsta bakfyllan någonsin”

– Den här hatstormen är så skrattretande för så var det verkligen inte – jag har aldrig någonsin mått så dåligt av en bakfylla. Jag orkade inte ens resa mig upp för att ta mina hörlurar i bagageutrymmet, jag bara låg där och stirrade och hade ont i hela kroppen.

– Dina tyckte att jag kunde fråga om jag fick sitta i första klass och nu har det blivit världens största grej. Det har verkligen eskalerat så jävla snabbt.

Varför tror du att folk berörs så mycket av er historia?

– Det var ju roligt men inte så jävla roligt. Men det lättade kanske upp stämningen lite kring coronaviruset. Det har ju varit så seriöst så det är nog skönt för folk att kunna skratta lite.

– Och rädslan för viruset känns lite överdriven i bland. 30 miljoner personer har aids men ingen vill ha på sig kondom. Sedan får några coronaviruset och då ska alla ha på sig en ansiktsmask som inte ens hjälper?

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE