UD avråder – detta gäller för dig med bokade resor

Resor till norra Italien ställs in

UD avråder från icke-nödvändiga resor till norra Italien och delar av Sydkorea på grund av coronaviruset.

Beslutet påverkar tusentals resenärer med bokade Italien-resor.

– Om du bara köpt en flygbiljett räcker en UD-avrådan oftast inte för att avboka, säger konsumentvägledaren Maria Wiezell.

Utrikesdepartementets beslut gäller regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana i norra Italien.

– Beslutet fattades på rekommendation av Folkhälsomyndigheten utifrån deras bedömning av situationen i de här regionerna. De ser att utbrottet och den omfattande smittspridningen leder till hög belastning i den italienska vården och störningar i samhällsstrukturen, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD.

Gällande Sydkorea avråder UD från och med i dag resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk.

– Det är på grund av konsekvenserna av smittspridningen på samhället i stort. Det betyder att det är en påverkan på tillgängligheten på sjukvård i de värst drabbade områdena.

”Ser över situationen löpande”

Sedan tidigare avråder UD från alla resor till kinesiska Hubeiprovinsen och Iran, samt från icke-nödvändiga resor till Kina, med undantag för Hongkong och Macao. De restriktionerna gäller fortfarande.

Varför tar ni det här beslutet så här sent?

– Vi har fört en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten gällande situationen i Italien och denna kontakt fortlöper. Vi ser över situationen kontinuerligt och fattar beslut som vi anser nödvändiga för stunden. I det här fallet lyssnar vi på Folkhälsomyndigheten, säger Erik Karlsson.

Vad händer med biljetter som folk köpt till dessa områden?

– Då är det viktigt att man som enskild resenär har kontakt med försäkringsbolag och sitt resebolag för att få reda på vad som gäller.

Experten: Då får du pengarna tillbaka

UD:s avrådan påverkar tusentals personer som planerat vårresor till norra Italien.

Enligt Maria Wiezell, konsumentvägledare på Konsumentcentrum, gäller olika regler för avbokning beroende på om du bokat en hel paketresa eller bara köpt en flygbiljett.

– Om UD avråder och du har bokat en paket- eller charterresa så har du rätt att utan extra kostnad avboka och få pengarna tillbaka. Om du bara köpt en flygbiljett är det biljettens villkor som gäller, och då räcker det oftast inte med en UD-avrådan. Du har däremot rätt att få tillbaka flygskatten, säger hon.

Undantag gäller om flyget ställs in. Aftonbladet har tidigare berättat att SAS stoppar alla flyg till norra Italien. Bolaget drar även ner på flygningar inom Skandinavien, Europa och Hongkong.

900 flygs hem

UD:s avrådan gör att bland annat researrangören STS Alpresor stoppar alla sina resor till norra Italien. Totalt berörs i dagsläget omkring 2 500 resenärer. Enligt Alpresor kommer alla resor att återbetalas.

– Nu gör vi allt för att få hem de cirka 900 resenärer från Norge, Sverige och Finland som är i Italien för tillfället. De kommer att flygas hem från Lyon och Innsbruck, säger Hanna Bernvid, kommunikationschef på STS Alpresor.

Kolla reseförsäkringen

I nuläget planerar UD inte någon assisterad hemresa eller evakuering från varken Italien, Sydkorea eller Iran.

Till de som just nu är i norra Italien är Maria Wiezells råd att man tar en extra titt på vad som ingår i ens försäkring. Reseskyddet som ingår i hemförsäkringen gäller om man redan är på plats och råkar ut för sjukdom eller olycksfall, eller om det händer något oförutsett som gör att man inte kan komma iväg.

– Eftersom det nu råder ett coronautbrott bör reseskyddet omfatta nödvändiga kostnader som du får till följd av det. Det skulle kunna vara en hemresa eller förlängda hotellkostnader. Men det ser olika ut från bolag till bolag, säger hon.

Konsumentvägledaren Maria Wiezell.
Konsumentvägledaren Maria Wiezell.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE