"De tar våra röster för givna"

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Joakim Goksör/TT
Mickey Maki, 33, från Brockton, Massachusetts, vill ha en demokrat som president i stället för Donald Trump, men tycker inte Joe Biden duger för jobbet. "Jag är ärligt talat väldigt less på att demokraterna lanserar de här nästan republikanska kandidaterna och samtidigt räknar med att få de svartas röster bara för att de är lite mindre rasistiska än republikanerna", säger hon.

Barriärer för afroamerikanska invånare finns överallt i USA, anser demokraten Mickey Maki i Massachusetts. Och hon ger inte mycket för Joe Biden som presidentkandidat.

– Det blir ännu ett val där svarta bara kan rösta på det minst dåliga alternativet, säger hon.

Mickey Maki Från Brockton i Massachusetts röstade på Bernie Sanders när hemstaten hade primärval tidigare i mars. Men hon tror nu som många andra att Sanders inte längre har någon chans att bli Demokratiska partiets presidentkandidat.

Fast Sanders utmanare Joe Biden kan inte för den sakens skull räkna med hennes röst i november. Mickey Maki ger inte mycket för Bidens bakgrund som vicepresident till USA:s första afroamerikanska president Barack Obama.

– Jag kanske proteströstar på något apart tredje alternativ. Jag är ärligt talat väldigt less på att Demokraterna lanserar de här nästan republikanska kandidaterna och samtidigt räknar med att få de svartas röster bara för att de är lite mindre rasistiska än republikanerna, säger hon.

– De tar våra röster för givna och det gillar jag inte.

"Mer mångfald"

Hennes röst på Sanders var ideologiskt motiverad. Hon ser honom som en potentiell reformator som kan utjämna de växande klyftorna hon ser i det amerikanska samhället.

– Jag skulle först och främst vilja ha någon yngre. Både Trump och Biden verkar ha demensproblem och Bernie Sanders hade nyligen en hjärtattack, säger hon och fortsätter:

– Och så tror jag att vi måste ha mer mångfald i politiken. Vi hade några kandidater från minoritetsgrupper tidigt i nomineringsprocessen. Men jag tror att de hade svårt att hitta samma finansieringsmöjligheter och donationer.

En orsak till detta är att USA:s minoritetsgrupper generellt är så mycket fattigare än vita och därmed kan det vara svårare att få in stora donationer, bedömer Maki.

Strukturell rasism

Själva har hon med hjälp av en lång och krävande utbildning – med dubbla examen från Harvard Business School respektive Harvard Kennedy School of Government – gjort en ”klassresa". Hon växte upp i en tillvaro präglad av vräkningar och fattigdom i Ohio och Texas och lever nu i vad hon beskriver som en medelklasstillvaro.

Men trots sina akademiska och professionella framgångar tycker hon att hennes liv präglas av strukturell rasism.

– Barriärerna för svarta finns överallt. Det har rötter tillbaka till slaveriet, säger hon.

Maki talar om en ond cirkel av segregation, där många afroamerikaner växer upp i områden med betydligt sämre förutsättningar, bland annat med dåliga skolor och så kallade "matöknar" där de stora livsmedelskedjorna inte vill öppna butiker.

"Stort skuldberg"

Många banker beviljar inte heller bolån till bostäder i dessa områden. Det drar i sin tur ned investeringarna och gör bostäderna mindre värda. De lägre värderade fastigheterna dränerar i nästa led skattebasen, vilket ger mindre resurser till skolor och sociala insatser.

– Och om du trots allt klarar skolan och kommer in på college måste du om du är fattig och svart finansiera det med studielån. Dina föräldrar har ju inte råd att betala för din utbildning, säger hon.

– Och sedan, när du har din examen, inleder du vuxenlivet med ett stort skuldberg samtidigt som det är stor risk att du har föräldrar och syskon som behöver hjälp för att de saknar sjukförsäkring eller pensionsbesparingar.

Födde barn hemma

Maki lyfter även fram fördomar mot afroamerikaner, i skolorna, på universiteten, på arbetsplatserna och i sjukvården.

– Jag valde själv, till exempel, att föda mitt första barn hemma för jag känner att det är för mycket rasism inom mödravården. Det har gjorts mätningar som visar att risken för att en svart kvinna dör i samband med en förlossning i USA är lika hög som den är i vissa afrikanska länder. Det är helt otroligt.

En seger för Republikanernas sittande president Donald Trump i presidentvalet i höst skulle vara en katastrof, tycker Maki.

– Även om vi skulle bli av med Trump i november kommer det ta årtionden att hantera alla problem han skapat och förvärrat, anser hon.

"Långt vänsterut"

Fast Biden som Trumps utmanare tvivlar hon på av flera skäl. För det första tror Maki att Biden får svårt att vinna över Trump i valet, eftersom han inte skapar den entusiasm som krävs bland väljarna.

– Och så måste vi gå långt vänsterut med reformer för att åtgärda de skador Trump åsamkat landet. Jag tror Bernie Sanders skulle kunna göra det, men jag tror inte Joe Biden har vad som krävs, säger hon.

Publicerad: