Iransk militärtopp dödad på order från Trump

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Irans högsta ledning/AP/TT
Qassem Soleimani, chef för Irans specialstyrka Quds, dödades i en attack mot Bagdads flygplats i Irak. Enligt Pentagon var det USA:s president Donald Trump som beordrade attacken. Arkivbild.

En chef inom Irans revolutionsgardes specialstyrka, Qassem Soleimani, har dödats i ett amerikanskt anfall på en flygplats i Irak. Attacken beordrades av president Donald Trump, enligt Pentagon.

Irans högste ledare utlovar en "svår hämnd".

Både Iran och USA har bekräftat att Qassem Soleimani dödats.

Syftet med anfallet var att skydda amerikansk personal utomlands och förhindra framtida attacker, skriver försvarshögkvarteret Pentagon i ett uttalande.

"General Soleimani utvecklade aktivt planer för att attackera amerikanska diplomater och militärer i Irak och i hela regionen", säger Pentagon.

Pekas ut för attack

Soleimani och specialstyrkan är, enligt Pentagon, ansvariga för hundratals amerikaners död och låg bakom en raketattack 27 december där en civilanställd amerikansk medborgare dödades och fyra amerikanska soldater skadades vid en irakisk militärbas nära Kirkuk.

Efter raketattacken svarade USA med att genomföra flera flyganfall mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak och Syrien, vilket ledde till våldsamma protester i Irak och USA:s ambassad stormades av ilskna demonstranter på nyårsafton.

"Svår hämnd"

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei har utlyst en tre dagars lång landssorg till följd av Soleimanis död och säger att en "svår hämnd" väntar.

Efter anfallet lade Trump upp en bild av den amerikanska flaggan på Twitter , utan ytterligare förklaring.

Utöver Soleimani dödades den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högste ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi, i raketattacken mot Bagdads internationella flygplats, uppger den irakiska militärens talesperson.

Flygplatskällor uppger att minst åtta personer har dödats och flera skadats.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Iran