FN: Indisk lag kan diskriminera muslimer

avTT

Publicerad:
Foto: AP/TT
Drabbningar mellan polis och studenter vid ett muslimskt universitet i huvudstaden Delhi.

Indiens nya medborgarlag har väckt ilska och demonstrationer i landet – och FN luftar nu oro över att lagen är diskriminerande mot muslimer.

– Vi har fått reda på att den nya lagen ska granskas av Indiens högsta domstol och hoppas att den noggrant kommer att överväga om lagen är kompatibel med Indiens internationella människorättsskyldigheter, säger Jeremy Laurence, talesperson för FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter (OHCHR) i Genève, på fredagen.

I onsdags klubbade Indiens parlament igenom en lag som gör det möjligt för fler migranter från landets grannländer att bli indiska medborgare. Men muslimer, som utgör nära 15 procent av Indiens befolkning, omfattas inte.

Jeremy Laurence säger att OHCHR är oroade för att lagen är "diskriminerande till sin natur".

Kritiker har anklagat den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modi för att ha sjösatt lagen för att kunna deportera tusentals papperslösa muslimer i den nordöstra delstaten Assam.

Lagen har också lett till stora protester i nordöstra Indien och hundratals soldater har skickats dit.

Oroligheterna har fått Japans premiärminister Shinzo Abe att ställa in ett besök till Indien som skulle ha börjat på söndag.

På fredagen utbröt också drabbningar mellan polis och studenter vid ett muslimskt universitet i huvudstaden Delhi och flera människor skadades.

Publicerad: