Samfund städar upp – efter nyårsfirandet

Klockan 06 – innan vissa nyårsfirare ens gått och lagt sig – gav sig medlemmar i Ahmadiyya Muslimska samfundet ut för att städa.

– Det är viktigt att visa kärlek till det land vi bor i, säger Mansoor Ahmed, medieansvarig för ungdomsförbundet.

Det nya året är inlett och för Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet har deras årliga tradition just avklarats. Medlemmarna har städat på utvalda platser i Göteborg, Luleå, Stockholm och Malmö.

Vid klockan 06 var det samling och morgonbön, därefter frukost och sedan städning. Ungdomsförbundets medieansvarige, Mansoor Ahmed, var med och städade vid Avenyn i Göteborg.

– Vi var över 100 medlemmar där det främst var ungdomar som deltog. Det var inte så mycket reaktioner på stan då det var ganska folktomt. Antar att de var hemma och sov, säger Mansoor Ahmed.

Tradition i hela världen

Det är elfte året i rad som förbundet städar i Sverige. Den mångåriga traditionen är stor runt om i världen.

– I England deltar tusentals muslimska ungdomar och det sker även i Tyskland, USA, Norge, Nya Zeeland och Australien för att nämna några, säger Mansoor Ahmed.

Att delta i välgörenhet och främja renlighet är en del av islam. Ahmadiyya gör liknande insatser året runt. De anordnar soppkök, bloddonationer och skänker kläder. Dels för att tjäna sin tro – men också för att föregå med gott exempel.

– I dagens samhälle så är bilden av muslimer och islam negativ. Det blir ofta så att man inte hör något om de positiva krafterna inom islam. Därför är det viktigt att vi utför de här aktiviteterna så att allmänheten kan se att det finns goda muslimer. Majoriteten är det, säger Mansoor Ahmed.

Under städningen påträffas mestadels ölburkar, fyrverkerirester och cigarettfimpar, men en och annan mobiltelefon kan också ligga och skräpa på gatorna.

Publisert:

LÄS VIDARE