Många hundar tillbringade nyårsafton på hotell

Till vänster husse Jerker med hunden Ture, som inte tycker om fyrverkerier. Till höger matte Ingrid med hundarna Ludde och Wilma, som klarar sig bättre.
Till vänster husse Jerker med hunden Ture, som inte tycker om fyrverkerier. Till höger matte Ingrid med hundarna Ludde och Wilma, som klarar sig bättre.

Den enda fyrverkerifria zonen i närheten av Malmö var fullbokad på nyårsafton.

Framför allt var det många hundägare som hellre betalade en hotellnatt vid flygplatsen än att se sin hund vettskrämd av smällarna.

– Om min hund hade varit livrädd hade jag kunnat tänka mig att fira nyår på ett flygplanshotell, säger hundägaren Lotta Rundström i Malmö.

Hundar som blir nervösa och rädda när raketer och smällare avfyras är tyvärr inget ovanligt. Många av Malmös hundägare upplever dock att raketerna blivit färre – trots det var Sturup Airport Hotel fullbokat på nyårsafton.

Ingrid Lindskog är matte till hundarna Wilma och Ludde. När hon skaffade dem för 3,5 år sedan var hon medveten om att det kunde bli problem under nyårshelgen, och var beredd på att hundarna kunde bli rädda av raketerna.

– Det kan ju vara obehag för hundar med nyår, det visste jag om när jag skaffade hund. Därför har jag från början varit väldigt lugn med mina hundar vilket jag tror har hjälpt. Jag tror det smittar av sig att jag är lugn.

Förbereder hundarna

Ingrid berättar att hon och hennes man oftast spenderar nyårsafton hemma och på så sätt även garderat sig för eventuell rädsla hos hundarna. 

– Förr brukade vi gå ut och titta på raketerna vid tolvslaget, men nu skippar jag det och brukar sitta inne med hundarna. Vi brukar tända lite tomtebloss istället, det går lika bra. Man får verkligen en annan syn på raketer när man själv har hund. 

Sover i badrummet

Hundägaren Jerker Strandberg bor i Västra hamnen och har en sexårig beagle. Han har det inte lika lätt under nyårshelgen då hans hund Ture ofta blir väldigt nervös och rädd när han hör raketer. Men med åren har han lärt sig vad som funkar. 

– Jag har lärt mig vad jag ska göra så att han inte ska bli så nervös. Förra nyårsafton tog jag in Tures säng i ett av mina badrum som inte har något fönster och där ljudet från gatan inte hörs lika mycket. Sen har jag hört någonstans att man ska sätta på lite högre musik så att smällarna inte hörs lika intensivt, så det testade jag också.

– Allt gick jättebra. Han var lugn och jag upplevde att han kände sig trygg, så jag ska göra samma sak i år igen.

Ingrid berättar även hon om ett knep som har funkat om hennes hundar visat sig nervösa. 

Godistricket

– Jag har försökt göra det till något positivt när det smäller och om de blir rädda då, jag har till exempel gett dem en godis varje gång det knallat till. 

Lotta Rundström bor centralt i Malmö där det är vanligt med både smällare och raketer under nyårshelgen. Men hennes hund Alf har aldrig reagerat eller blivit nervös. Hon har till och med varit ute med honom under tolvslaget.

– Jag har förstått att det är väldigt ovanligt att ha en hund som knappt påverkas när det smäller. Man har ju hört att många har problem med sina hundar just under denna tiden på året.

Färre smällare – hittills

Men smällandet och raketerna verkar ha minskat i år enligt en hel del hundägare. Ingrid upplever det betydligt lugnare och att anledningarna kan ha att göra med att man pratar mer om hundar och djurs rädsla samt att man värnar mer om miljön. 

Även Jerker tycker att det är en enorm skillnad i år jämfört med föregående år. 

– Raketerna har helt klart blivit färre, i alla fall här i Västra hamnen. För några år sedan smällde det ju redan på juldagen och höll på i flera dagar, men nu är det jättelugnt. 

Sturup Airport Hotel vid Malmös flygplats är garanterat fyrverkerifri zon. Här välkomnar man hundar på nyårsafton.
Sturup Airport Hotel vid Malmös flygplats är garanterat fyrverkerifri zon. Här välkomnar man hundar på nyårsafton.

Flyghotellet

Att sova över med sin hund på Sturup Airport Hotel är också ett tips om man har en rädd hund. Där kan man i lugn och ro fira in det nya året med sin fyrbenta vän eftersom det är olagligt att smälla raketer på en kilometers omkrets. I år väntar man cirka 130 gäster på hotellet.

Skulle du kunna tänka dig fira nyår på ett flygplanshotell för att din hund skulle få lugn och ro under nyårsnatten?

– Nä det skulle jag inte. Det skulle i så fall vara om jag var helt ensam och hade haft en hund som var livrädd. Jag förstår ju de som åker dit och inte har någon lösning, säger Ingrid.

Jerker håller med.

– Nej jag skulle inte vilja sitta där helt isolerad. Man kan ju inte bortse från verkligheten och att folk smäller raketer. Jag försöker göra det så tryggt som möjligt för min hund och försöker avdramatisera det hela istället. 

– Inte som det är nu såklart. Men om min hund skulle börja bli livrädd för smällare skulle jag såklart kunna tänka mig att åka till ett sånt flygplanshotell eller till landet där det kanske är mindre raketer än inne i stan, säger Lotta.

Publisert:

LÄS VIDARE