Dubai – bakom kulisserna

Här byggs Sverige – bisarra miljardbygget i Dubai

Av: 

Helena Trus

NYHETER

DUBAI. Luciafirande, klimatkontrollerade gator och ett upp-och-nedvänt skrov av ett vikingaskepp.

Här byggs ett Sverige – utanför ökenemiratet Dubai.

Det spektakulära miljardprojektet av en ny värld i Mellanöstern reser sig igen.

Det regnar tungt över ökenlandskapet, trots att regnperioden är över. Några kilometer utanför Dubais kust är en ny version av världen under uppbyggnad. Tre hundra konstgjorda öar utanför stadens kust som ska motsvara alla världens länder.

I det som kallas för ”Europas hjärta” pågår bygget av sju öar, inspirerade av platser som Venedig, Tyskland, Schweiz och Sverige sammanlänkade med broar. Här finns världens första klimatkontrollerade gator med regn och snö, undervattenshus med panoramafönster mot korallrev, privata fastigheter och femton lyxhotell.

Budgeten för projektet är närmare 50 miljarder kronor.

– Vi bygger en hel värld av sju öar, inspirerade av det bästa av Europa, med allt från gästfrihet, kultur och hållbarhet, säger österrikaren och fastighetsutvecklaren Josef Kleindienst på Kleindienst Group.

Reser sig efter finanskrisen

Efter år i limbo är nu delar av världens mest osannolika byggen tillbaka och ”Hjärtat av Europa” planeras vara färdigbyggt nästa år lagom till världsutställningen World Expo 2020 i Dubai. Ett event som väntas locka 25 miljoner besökare under bara några månader.

Tanken från början var att emiratet Dubai skulle återskapa hela världen, ”The World” i form. Projektet skulle locka klientel som Hollywood-stjärnor och kungligheter. Mellan 2003 och 2008 ska det ha investerats motsvarande 100 miljarder kronor i projektet. Men så slog finanskrisen till 2008, investerare drog sig ur, bygget stod stilla i fem år. Men Europa-visionären Josef Kleindienst såg möjligheten.

– Alla andra såg risken och lämnade. Vi såg möjligheten och stannade, säger han till Svd.

Fira midsommar

Uppifrån ser klustret med världens 300 öar, byggda av 320 miljoner kubikmeter sand och 25 miljoner ton krossad sten, ut som en världskarta. Lyxpalatsen på Sverige-ön säljs in som höjden av exklusivitet, vars hustak ritats efter det upp-och-nedvända skrovet på ett vikingaskepp. Till de tio femvåningshusen hör infinitypooler, privata stränder, tropisk trädgård och möbler märkta med den bevingade bokstaven B som i Bentley.

Här ska högtider som midsommar, lucia och valborg firas. Enligt Kleindienst Group har samtliga Sverige-palats sålt till både Europeiska miljardärer och kungligheter från Mellanöstern, det sista för ungefär 166 miljoner kronor.

Strax innan Aftonbladet ska tas med på en rundtur på bygget får vi beskedet att kustbevakningen stoppar båttrafiken. Ett oväder har dragit in över Dubai, regnet häller ner och Kleindienst kan inte garantera vår säkerhet eftersom det delvis är ett pågående bygge.

Övertrumfa Trump

Dubai är känt för världsrekord i spektakulära byggen och kan stoltsera med både världens högsta skyskrapa och shoppinggalleria. Byggnationen av världens största pariserhjul är under produktion, men färdigställandet försenat.

Det sägs att Dubais shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum gav en av ”The Worlds” öar till Formel 1-mästaren Michael Schumacher 2006 för att locka andra att komma hit. När projektet nu reser sig igen är planerna mer ambitiösa än tidigare.

Förra året meddelade Hollywood-stjärnan Lindsay Lohan, som har flyttat till Dubai, att hon ska ta över den libanesiska och thailändska ön, skulle hon döpa om efter sig själv.

– Jag övertrumfar Trump med namnet Lohan, sa hon i en amerikansk talkshow.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dubai – bakom kulisserna

Dubai

Lindsay Lohan

Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Michael Schumacher

Bentley

Expo