Hundratals tsunamioffer ännu oidentifierade

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En kvinna lägger en ros vid en minnesplats för tsunamioffren i Bangmuang i södra Thailand. Arkivbild.
Foto: DAVID LONGSTREATH
En kvinna lägger en ros vid en minnesplats för tsunamioffren i Bangmuang i södra Thailand. Arkivbild.

NYHETER

Femton år efter tsunamin i Indiska oceanen på annandag jul 2004 är fortfarande fler än 300 thailändska offer oidentifierade.

Landets polis har sparat deras personliga tillhörigheter i en container i hopp om att offren någon gång ska identifieras och kunna flyttas från de nuvarande anonyma gravplatserna, enbart märkta med siffror, för att ges sista vilan av sina anhöriga.

– Det finns fortfarande släktingar till offren, både närstående och avlägsna, som inte gett upp hoppet om att kunna hitta sina älskade, säger Khemmarin Hassini, biträdande polischef i distriktet Takua Pa, ett av de områden i Thailand som drabbades hårdast av tsunamin.

Flodvågen, som utlöstes av en jordbävning med magnituden 9,1, krävde över 230 000 människors liv i 14 olika länder. I Thailand, där över 5 000 människor dog lyckades man identifiera drygt 3 600 personer på knappt två år, vilket gjorde insatsen till den mest omfattande och framgångsrika i sitt slag.

Sedan dess har dock arbetet avstannat.

– Om vi är tillräckligt beslutsamma och återupptar våra insatser tror jag att några av de 340 oidentifierade offren skulle kunna identifieras, säger Khemmarin Hassini.

Publicerad:

LÄS VIDARE