Åkesson och Björklund har inlett valturnén

avAndreas Ekström

Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L) debatterade i Alviks kulturhus under onsdagseftermiddagen.

En debatt som till stor del handlade om det europeiska samarbetet.

– Fransmän kommer inte att börja joddla, det går inte, säger Jan Björklund.

Åkesson och Björklund åker på gemensam valturné inför EU-valet. Under onsdagen inleddes turnén där man besöker Bromma, Göteborg och Gävle.

– Flera högernationalistiska partier är emot EU-samarbetet, SD är ett av dem, säger Jan Björklund ett par minuter in i debatten.

Den inre marknaden, EU:s gemensamma handel, och EU:s överstatlighet kom tidigt på tal, där Åkesson menade att EU vill få så mycket makt som möjligt.

– Det är absurt att EU ska påverka våra jaktregler exempelvis. Det är bara ett sätt för att få mer makt till portföljerna i Bryssel, säger han.

1 av 3 | Foto: Stina Stjernkvist/TT
Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L) debatterade i Alviks kulturhus under onsdagseftermiddagen.

Björklund däremot menade att Sverige skulle gynnas av betydligt mer samarbetet inom EU.

– Ni vill gå ur den inre marknaden, det vore förödande för Sverige, säger Björklund.

Delade åsikter kring EU-samarbetet

Överstatligheten har gått för långt, bland annat i frågan om den europeiska integrationen, menade Åkesson.

– Det går mot ett imperium och det fungerar inte i Europa. Vi kan inte bli som USA. Vi har egna språk, vi har egna kulturer. I USA har man ersatt all ursprungskultur och skapat något annat, det fungerar inte i Europa.

Björklund replikerade snabbt.

– Frankrike och Tyskland har det mest utvecklade samarbetet. Men fransmännen kommer inte börja joddla, det går inte, det lovar jag dig, säger Liberalernas partiledare.

Enligt Liberalerna så behövs det ett större samarbetet inom tjänstesektorn.

– I dag kan man inte jobba som elektriker i olika länder på grund av olika bestämmelser i utbildningar. Nästa steg är att tjänstesektorn blir mer gemensam, säger Björklund.

”Sverige tog inte ansvar under flyktingkrisen”

Jan Björklund gav EU-kritikerna rätt på ett par punkter och det var att EU inte hanterade flyktingkrisen bra eller finanskrisen.

– Vi måste öka samarbetet i Europa för att kunna lösa liknande kriser i framtiden. Angående flyktingkrisen var Sverige ett av de få länder som tog ansvar, säger Björklund.

– Sverige tog inte ansvar under flyktingkrisen utan tvärtom. Vi gjorde exakt det vi inte kommit överens om. Den största tilldragningsfaktorn som gjorde att det blev en kris överhuvudtaget var för så många människor ville komma till framförallt Sverige. För att vi erbjuder ett bättre liv, det kan jag förstå. Men det är inte att ta ansvar, det ansvarfulla hade varit att upprätthålla Europas yttre gräns, replikerade Åkesson snabbt.

Samarbete om klimatfrågan

I den frågan där de båda partiledarna var mest överens var klimatfrågan. Båda två ansåg att de behövs mer samarbete och att fler länder behöver ta ansvar.

– Sverige tar ett oproportionerligt stort ansvar i klimatfrågan. Vissa länder som Polen och Tjeckien gör inte alls lika mycket, säger Sverigedemokraternas partiledare, något som Björklund höll med om.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

EU

Sverige