HD fäller fentanylsäljare – farligheten avgjorde

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
25-åringen (till vänster) på väg till förhandlingen i Högsta domstolen, med sin försvarsadvokat Kristofer Stahre. Arkivbild.

De tog visserligen drogerna frivilligt. Men fentanylsubstanserna var så extremt farliga och svårdoserade att de som köpte dem inte hade någon möjlighet att ta ansvar för sitt eget liv och hälsa.

Nu fäller Högsta domstolen den 25-årige säljaren för att ha vållat åtta människors död.

Under sommaren och hösten 2016 dog sju män och en kvinna runt om i landet av förgiftning sedan de använt två olika fentanylanaloger, alltså varianter av det smärtstillande läkemedlet fentanyl. Preparaten hade de köpt från en nätbutik som drevs av två bröder, nu 25 och 36 år gamla, i Stockholmsområdet.

Bröderna åtalades och dömdes senare i både tingsrätt och hovrätt för grovt vållande till annans död i åtta fall. 25-åringen överklagade till Högsta domstolen, som nu fastställer Svea hovrätts dom. Det innebär att straffet på fyra års fängelse kvarstår.

Tillsammans med sin bror sålde han fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor vilket innebar att mängden substans kunde skilja sig åt för varje dusch, något som i sin tur påverkade doseringen. Fentanylanalogerna kan samtidigt ha en 50 gånger större verkan än heroin – de är "extremt farliga" skriver HD.

Liv och död

Just substansernas farlighet och svårigheten att dosera har varit avgörande för den fällande domen, enligt justitierådet Petter Asp.

– Detta ska ses i kombination med att skillnaden mellan den effekt man vill uppnå och en mer drastisk effekt där man får andningssvikt och dör är så liten att det går i praktiken inte att hantera, säger han.

Personerna tog visserligen drogen frivilligt, och då är egentligen utgångspunkten att säljaren av rusmedlet inte kan dömas för vållande till annans död. Men det kräver samtidigt att köparen har haft möjlighet att ta ansvar för sig själv och sin hälsa – och det hade inte de åtta som dog eftersom substanserna var så extremt farliga, anser HD.

De preparat bröderna sålde var inte narkotikaklassade vid tidpunkten. Det innebar att de inte kunde utredas för brott mot narkotikalagstiftningen när polisen fick upp ögonen för deras livsfarliga verksamhet. I stället riktade polis och åklagare in sig på vållandebrottet.

Minskad försäljning

Fentanylförsäljningen har i stort sett försvunnit i Sverige sedan rättsprocessen mot bröderna inleddes, och åklagaren Tomas Malmenby hoppas att den fällande domen ska fortsätta avskräcka nya säljare.

– Jag tror den här domen kommer att avhålla dem som har tänkt sig att gå ut på nätet och sälja fentanylanaloger. Och skulle någon ändå göra det så visar den här HD-domen att det finns en möjlighet för polis och åklagare att utreda och lagföra på det här sättet, säger han.

TT: Kan domen ha effekt även för andra nätdroger?

– Jag skulle inte utesluta det, men det är svårt att se var gränsen går. Det måste ju vara mycket farliga preparat i så fall, där det är en mycket klar risk för dödsfall.

Publicerad: