Brittiska dödssiffran ökar – pojke död

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
En vårdanställd får hjälp av en kollega att få på sig ett munskydd, vid ett sjukhus i London.

Antalet dödsfall till följd av coronasmittan har ökat med en fjärdedel på ett dygn i Storbritannien.

En 13-årig pojke som beskrivs som i övrigt frisk har avlidit på sjukhus.

Det senaste dygnet har 381 människor avlidit i Storbritannien till följd av coronaviruset. Det är mer är en fördubbling jämfört med dygnet dessförinnan och den högsta dygnssiffran i landet hittills.

"Av dem som lagts in på sjukhus i Storbritannien har sorgligt nog 1 789 avlidit", skriver hälsodepartementet på Twitter.

13-åring tycktes frisk

En av personerna bakom dessa siffror är en 13-årig pojke som avlidit på ett sjukhus i London, bekräftar King's College-sjukhuset i huvudstaden för flera brittiska medier. Han är det klart yngsta av virusets dödsoffer i landet hittills.

13-åringens familj uppges inte ha kunnat närvara med anledning av smittorisken.

Familjen säger i ett uttalande till tidningen The Mirror att han började uppvisa vissa symptom och hade svårigheter att andas, varpå han fördes till sjukhus.

"Han sattes i en respirator och blev sedan försatt i koma, men han avled tyvärr i går (måndag) morse. Så vitt vi vet hade han inga bakomliggande hälsoproblem. Vi är mer än förkrossade", lyder uttalandet.

Det framgår inte hur långt sjukdomsförloppet var och sjukhuset har inte gett ytterligare detaljer om pojkens död. En obduktion väntas ge ytterligare svar.

Fåtal var friska

I måndags låg den brittiska dödssiffran på 1 408. Smittan har upptäckts hos ytterligare några tusen människor i de tester som myndigheterna genomför.

Innan den 13-åriga pojken i Londons död tillkännagavs var det yngsta dödsoffret 19 år, enligt den brittiska vården. Den äldsta personen som insjuknat och avlidit var 98. Alla avlidna utom 28 av dem hade andra bakomliggande sjukdomar.

– Ökningen i antalet dödsfall är djupt chockerande, oroväckande och rörande, säger ministern Michael Gove vid en presskonferens, där han också sade att det är svårt att beräkna när dessa dygnssiffror kommer att nå sin topp.

– Det beror på hur vi alla agerar. Vi kan fördröja den toppen, vi kan platta ut kurvan genom vårt eget agerande.

"Kommer bli bättre"

De allt dystrare dödstalen visar "vikten av att allmänheten fortsätter att efterleva de regler som regeringen utfärdat om att hålla avstånd", säger premiärminister Boris Johnson i ett videomeddelande i samband med ett regeringssammanträde som han ledde på distans.

"Läget kommer att bli värre innan det blir bättre – men det kommer att bli bättre", fortsatte Johnson.

Publicerad: