Polsk presidentkandidat: Skjut upp valet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Presidentkandidaten Malgorzata Kidawa-Blonska under ett valmöte i Warszawa i februari.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Presidentkandidaten Malgorzata Kidawa-Blonska under ett valmöte i Warszawa i februari.

Går det att hålla ett presidentval mitt under coronapandemin?

Frågan vållar politisk strid i Polen, där regeringen hittills har vägrat skjuta upp valet i maj.

Den 10 maj är det tänkt att polackerna ska gå till valurnorna i landets presidentval. Coronapandemin har fått flera röster att höjas om att skjuta upp valet, vilket styrande konservativa nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS) hittills har vägrat.

Nu uppmanar även en av huvudkandidaterna i valet till bojkott.

– Polacker, stanna hemma, era liv och er hälsa är viktigast, säger Malgorzata Kidawa-Blonska, kandidat för konservativa Medborgarplattformen (PO), och uppmanar övriga kandidater att avbryta sina kampanjer. Själv säger hon att hela hennes valkampanj tills vidare ställs in.

Ett stort antal borgmästare runt om i Polen har redan sagt att det blir omöjligt att hålla valen i maj och samtidigt värna om invånarnas säkerhet.

PIS är dock angeläget om att hålla valen i maj. Sittande presidenten Andrzej Duda, knuten till regeringspartiet, leder stort i opinionsundersökningarna. En ledning som kritikerna tror kommer att minska när de ekonomiska effekterna av coronapandemin blir tydligare.

Duda sade själv på lördagen att han hoppas att valet blir av som planerat, men att situationen är oförutsägbar.

– Om epidemin fortsätter att rasa kan vi komma till en punkt där det är ohållbart att hålla valet, men jag litar på att vi i lugn och ro kan gå till val (i maj), sade han till statliga tv-kanalen TVP.

Hälsominister Lukasz Szumowski sade i torsdags att regeringen kommer att utvärdera situationen inom två veckor.

Enligt siffror från lördag kväll har minst 1 600 fall av coronasmittade personer konstaterats i Polen, 18 personer har avlidit i covid-19.

Publicerad: