Riksdagen överens om M-förslag: främmande uppköp ska stoppas
Främmande makt utnyttjar coronakrisen för att köpa upp svenska krisande företag, enligt Säkerhetspolisen.
Riksdagen har nu – efter ett M-förslag – kommit överens om en snabblagstiftning för att stoppa uppköpen.
– Vi måste undvika en situation där svenska bolag med nationella säkerhetsintressen hamnar i utländsk ägo, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Utländska direktinvesteringar under coronakrisen riskerar att hota svenska nationella intressen.
Det befarar Moderaterna som kommit in med ett förslag till snabblagstiftning till riksdagen.
– Behovet ställs på sin spets nu under coronakrisen och därför vill vi ha en temporär lagstiftning som ger Sverige muskler att stoppa förvärv som skulle kunna vara skadliga för Sverige, säger Ulf Kristersson.
Moderaternas utskottsinitiativ lades fram i sammansatta försvars- och utrikesutskottet i veckan och det finns en politisk enighet bakom förslaget.
– Det är troligen enhällighet i frågan, säger sammansatta utskottets ordförande Kenneth G Forslund (S).
”Blivit rea på företag”
Han välkomnar Moderaternas förslag:
– Det har blivit lite rea på företag och det skapar en situation där vi behöver hitta sätt för att täcka upp för detta. Också vi ser behov av en tillfällig lösning, säger Kenneth G Forslund.
Sedan tidigare pågår en utredning om screening av utländska investerare i känslig svensk verksamhet ledd av tidigare rikspolischefen och näringsministern Sten Heckscher (S). Utredningen väntas vara klar hösten 2021 men partierna är överens om att det i väntan på detta behövs en tillfällig lösning.
Ryssland och Kina pekas ut
Moderatledaren pekar ut Ryssland och Kina som de främsta aktörerna som kan hota svenska intressen genom uppköp.
– Lagstiftning ska inte peka ut någon speciell, men det är alldeles uppenbart, och Säpo brukar nämna det, att det kan vara ryska och kinesiska intressen som ligger nära tillhands, säger Ulf Kristersson.
Moderaterna vill att den statliga granskningen av utländska direktinvesteringar ska skötas av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter som redan innan snabblagstiftningen arbetar med liknande frågor. Vad gäller lagstiftningen menar man att den redan existerande lagen om kontroll av produkter med dubbla användningsområden kan kompletteras för den nya lagstiftningen.
– Vi vill använda redan existerande lagstiftning och anpassa den för coronakrisen, säger Ulf Kristersson.
PODD Så funkar forskningen kring coronaviruset
Nyhetspodden Aftonbladet Daily intervjuar vetenskapsjournalisten Eva Bartonek Roxå om hur forskningen kring coronaviruset funkar.