Jan Emanuel saluför väpnad personal – under coronakrisen

Förre S-ledamoten till Socialstyrelsen: Vi kan vara behjälpliga vid oroligheter

Förre S-ledamoten Jan Emanuel Johansson tjänade en förmögenhet på bland annat flyktingboenden.

Nu vill han göra nya affärer med staten under coronakrisen – och erbjuder alltifrån boenden på öar till båttransporter, skyddsrum och beväpnade vakter.

”Via våra säkerhetsföretag inom koncernen kan vi vara behjälpliga vid oroligheter samt skydd för särskilda boenden. Vi har tillgång till väpnad personal”, skriver han i ett mejl till Socialstyrelsens krisledning.

Jan Emanuel Johansson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och har även tjänat en förmögenhet på bland annat HVB-hem, familjehem och boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Nu vill Jan Emanuel Johansson göra nya affärer med staten.

Privata öar

Den senaste tiden har han skickat flera mejl till Socialstyrelsens krisledning - med en rad olika erbjudanden:

”Vi kan erbjuda upp till 3 000 boenderum och 10 000 sovplatser vid behov. Vi har tillgång till två skyddsrum i Stockholms närområde. Vi har tillgång till privata öar med boenden. Vi har egna transportbåtar. Både snabbgående (60 knop) för upp till 12 pers och större långsamma (12 knop) upp till 150 personer”, skriver Jan Emanuel Johansson.

”Väpnad personal”

I samma mejl erbjuder han även beväpnad personal:

”Via våra säkerhetsföretag inom koncernen kan vi vara behjälpliga vid oroligheter samt skydd för särskilda boenden. Vi har tillgång till väpnad personal”.

Här erbjuder Jan Emanuel Johansson myndigheten ”tillgång till väpnad personal”.
Här erbjuder Jan Emanuel Johansson myndigheten ”tillgång till väpnad personal”.

Anställda läkare

Jan Emanuel Johansson har även erbjudit vårdpersonal:

”I ett av våra dotterbolag har vi anställda läkare och sjuksköterskor om ni önskar att vi sätter upp boende för insjuknade eller riskgrupper i någon av våra lokaler”, skriver han.

Jan Emanuel Johansson uppger i ett mejl att hans företag har “goda och långa relationer med fabriker som tillverkar skyddsutrustning/materiel i Kina, Kazakstan och Israel” och att några “av fabrikerna har nu en överproduktion och kan exportera via de bolag de har relation till tidigare”.

Förmedlar kontakter

När Aftonbladet når Jan Emanuel Johansson säger han att när det gäller skyddsutrustning så handlar det bara om att förmedla kontakter.

– Det har främst gällt både operationsmunskydd och olika former av munskydd, men även skyddsdräkter.

Jan Emanuel Johansson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och har även tjänat en förmögenhet på bland annat HVB-hem, familjehem och boenden för ensamkommande flyktingbarn.
Jan Emanuel Johansson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och har även tjänat en förmögenhet på bland annat HVB-hem, familjehem och boenden för ensamkommande flyktingbarn.

”Inte ett erbjudande”

Det skriftliga erbjudandet om att hjälpa till vid oroligheter och tillgången till väpnad personal tonar Jan Emanuel Johansson ner:

– Det är olika klassificeringar på skydd, och om du skriver att det finns beväpning, då vet myndigheterna om vilken klassificering som också är på skyddet. Då vet de vilka tillstånd som finns. Så det är inte ett erbjudande om att ställa dit väpnad personal.

Han säger att en anledning till mejlen är att han ville att Socialstyrelsen skulle känna till vad som fanns att tillgå:

– Det myndigheter behöver veta när saker och ting är lite rörigt, det är vad finns det för tillgångar.

– Om det här skulle gå åt pipsvängen, att det här skulle gå så långt som det skulle kunna, så behöver myndigheten veta, vad finns det ute i privatsamhället. Det här är det som jag kunde dra ihop genom mina kontakter.

”Jag har inte kunnat räkna på marginalen”

Jan Emanuel Johansson säger att han hoppas det kommer fram snabbtester för coronaviruset och att hans företag i så fall skulle kunna sköta detta. Han talar om att sätta upp små hubbar runt om i staden med sjuksköterskor.

Han tror att detta också är någonting som skulle kunna generera en ekonomisk vinst.

– Det är nog helt beroende på omfattningen, om du skulle få ett uppdrag att sätta upp hubbar i alla storstäder, med test och testpersonal, skulle det åtminstone bli en stor omsättning. Jag har inte kunnat räkna på marginalen, men stora affärer som omsätter väldigt mycket pengar, så kan det även med låg marginal bli bra.

PODD Så funkar forskningen kring coronaviruset

Nyhetspodden Aftonbladet Daily intervjuar vetenskapsjournalisten Eva Bartonek Roxå om hur forskningen kring coronaviruset funkar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publisert:

LÄS VIDARE