Demonstranter kräver hela maktelitens avgång

Av:  TT-Reuters

När människorna åter gav sig ut på gatorna i Algeriets huvudstad Alger för att protestera mot president Abdelaziz Bouteflika anslöt sig omkring en miljon personer.

Demonstranterna kräver nu även att regeringen och militärledningen avgår.

Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra folkmassorna under fredagens manifestation. Vid minst ett tillfälle besköts demonstranter med gummimantlad ammunition sedan de kastat sten mot polisen, skriver Reuters.

Nyhetsbyrån rapporterar också att poliser i huvudstaden uppskattat antalet människor som gett sig ut i Alger till omkring en miljon. Myndigheterna tillbakavisar dock att det rörde sig om så många, men bilder visar stora folkmassor på olika platser i Alger.

"Avgå Bouteflika, ta Gaid Salah med dig" och "Ut med FLN", skanderade människorna med syftning på presidenten, arméchefen Ahmad Gaid Salah och regeringspartiet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Protesterna vidgas

Att folket även vänt sig mot FLN och militären innebär att protesterna nu omfattar hela landets maktelit, från att till en början endast ha handlat om att den sittande presidenten ska avgå. Både arméchefen, generallöjtnant Gaid Salah och presidentens parti har tidigare gett demonstranterna sitt stöd.

Arméchefen har till och med meddelat att han vill att Bouteflika avsätts med hjälp av en lagparagraf som säger att om presidenten inte är fullt kapabel att utföra sitt uppdrag så kan denne tvingas bort från sin post. Men det har uppenbarligen inte minskat missnöjet bland befolkningen, som misstror syftet med att högt uppsatta politiker och makthavare ställer sig på deras sida.

Vill ha bort makteliten

Den 36-åriga filmproducenten och demonstranten Massinissa motsätter sig att landet använder sig av den aktuella lagen, artikel 102.

– Ja, jag vill att Bouteflika avgår. Men jag vill också att det gamla garde som har styrt Algeriet sedan 1962 avgår, sade hon under fredagens demonstration enligt al-Jazira.

Algeriet har skakats av protester sedan den sjuklige 82-årige president Bouteflika i februari berättade att han – i strid med landets grundlag – planerade att ställa upp för en femte mandatperiod. Han drog tillbaka sin presidentkandidatur, men sköt samtidigt det planerade valet på framtiden, varpå protesterna tog ny fart.

Demonstrationerna har varit som störst i huvudstaden, men även i andra stora städer har människor gett sig ut för att protestera.

Publisert:

LÄS VIDARE