Bensinupproret släpper app – har samlat in 600 000 kronor

Bensinupprorets förening har dragit in över en halv miljon i medlemsavgifter.

Men i stadgarna står varken något om bensin eller om att föreningen ska jobba för att sänka bränsleskatter.

– Vi är mer en paraplyorganisation, säger grundaren Peder Blohm Bokenhielm.

Sänkt bensinskatt och sänkta elpriser är idag fokus, men framöver kan föreningen driva helt andra frågor.
Sänkt bensinskatt och sänkta elpriser är idag fokus, men framöver kan föreningen driva helt andra frågor.

100 kronor kostar det att gå med i föreningen Uppror, som har säte i en villa i Örebro och drivs av personerna bakom facebookgruppen Beninsupproret 2.0.

Men exakt vad de hittills drygt 6 000 betalande föreningsmedlemmarna kommer göra uppror mot är luddigt.

Nämns inte i stadgarna

Föreningen lockar medlemmar via fb-gruppen och på webbsidan, där man kallar sig Bensinupproret 2.0 och Bränsleupproret.

Men i föreningsstadgarna står att man ”har som ändamål att verka för vardagsekonomiska fördelar för folket” och att ”Föreningen ska arbeta genom att att bedriva opinion i för samhället väsentliga frågor”.

Peder Blohm Bokenhielm som tillsammans med sin fru och en vän är administratörer för Bensinupproret 2.0, bekräftar att pengarna kan användas till annat än kampanjer mot bensinpriser. Det är snarare upp till medlemmarna vad föreningen ska ägna sig åt framöver.

Peder Blohm Bokenhielm, från Bensinupproret.
Peder Blohm Bokenhielm, från Bensinupproret.

Vad händer om medlemmar vill att ni ska driva frågor om exempelvis invandringspolitik istället?

– Om merparten att medlemmarna säger att det här ska handla om invandringspolitik då blir det ju så, det är så demokrati fungerar, säger han.

Riskerar inte folk att bli lurade när de betalar och tror att det bara ska handla om bensinpriset?

– På Facebook förklarar vi tusen gånger om att när vi är färdiga med bränsleskatten så klappar vi oss inte på axeln och går hem, det finns en massa saker vi vill ta tag i. Men det gör vi ju i omröstningar i föreningen. Vi lyfter inga frågor utan att ha stöd av medlemmarna.

Bilden är tagen vid Bensinsupprorets demonstration i Barkaby i somras.
Bilden är tagen vid Bensinsupprorets demonstration i Barkaby i somras.

Hävdar att de blir blockade

Föreningen Uppror har redan haft samarbeten med andra facebookgrupper som driver helt andra frågor, exemplevis Försäkringskassanupproret, som handlar om nedskärningar inom LSS och sjukpenning.

– Den gemensamma nämnare är att man vill bli hörd, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Flera personer påstår de blivit blockade i fb-gruppen när de ifrågasatt föreningens syfte?

– När personer upprepade gånger ställer frågor i syfte för att skapa osämja, till exempel skriver att vi skapat föreningen bara för att vi vill sko oss på det, så ser vi det som ett troll. Vi följer vanlig föreningspraxis, om man inte är medlem har man inte insyn.

Lanserar en app

De insamlade 600 000 kronorna ska gå till kampanjer, seminarier och löner till honom själv och en till anställd i föreningen. Närmaste veckorna lanseras en app, där man kan få pushnotiser om protestaktioner. 

Bensinsupprorets demonstration i somras.
Bensinsupprorets demonstration i somras.

Appen, som också kommer finnas på tyska, är ett sätt att runda Facebooks hårda regler. Metoden påminner om franska gula västarna-rörelsen, som också har en egen app. 

– Det blir som en direktkanal med medlemmarna, och vi vill också kunna kringgå Facebooks restriktioner där man kan stänga ner hela gruppen om vi inte hinner ta bort t ex hatkommentarer, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Inlägg anmälda för rasism

Bensinupproret 2.0 har flera gånger blivit anmäld för rasistiska och hotfulla inlägg. Enligt Peder Blohm Bokenhielm har stämningen i facebookgruppen ibland spårat ur i frustration, med idéer om att ge sig ut på gatorna, spärra av vägar och kasta koskit.

– Det är en arg kultur som sprider sig, tack vare att bränslepriserna har ökat stadigt och att ingen har haft en tanke på att sträcka ut sig till folk som drabbas av det.

Publisert:

LÄS VIDARE