Skåne

Här chockhöjdes priserna när Jojo försvann

Av: 

Robert Rosén

Tre sorters resor har blivit betydligt dyrare sedan biljettsystemet förändrades.
Tre sorters resor har blivit betydligt dyrare sedan biljettsystemet förändrades.

NYHETER

När Skånetrafiken ändrade biljettsystem påverkades priserna.

Framförallt tre sorters resor blev mycket dyrare.

Det visar den översyn som nu gjorts.

I mitten av december gick Skånetrafiken över från sitt gamla biljettsystem till sitt nya. Förutom att Jojokorten försvann ändrades då också zonsystemet som ligger till grund för biljettpriserna. Det som tidigare var mer än 200 zoner är nu bara tre zoner - liten, mellan och stor.

Vilken zon en resa tillhör beror på hur långt resenären ska åka. Trots att Skånetrafiken gjorde justeringar i norra och östra Skåne - där den lilla zonen är betydligt större än i övriga länet - har resorna mellan flera orter blivit betydligt dyrare.

Någonting som även Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne, påpekat.

Bilkörande är billigare

– Det finns orter där det till och med lönar sig att ta bilen istället för att resa kollektivt, framförallt om man reser till en plats där det finns gratis parkering. Vi vill att så många som möjligt reser med kollektivtrafiken men på en del orter har det fått den effekten, sa Zachau till Aftonbladet för en månad sedan.

När kollektivtrafiknämnden sammanträdde på fredagen presenterade Skånetrafiken också vilken effekt det nya zonsystemet fått.

I ett pressmeddelande förklarar man att det främst är tre stycken resor som blivit mycket dyrare sedan zonsystemet förändrades och Jojokortet försvann.

Tre sorters resor

Det rör sig om resor som legat inom en eller två zoner men som blivit en mellanzon, resor som legat inom en eller två zoner men blivit en liten zon med ett stadszonstillägg samt länsöverskridande resor från Hässleholm.

Exempel på resor som stigit kraftigt i pris sedan mitten av december är Vinslöv-Hässleholm, Rydebäck-Helsingborg och Killeberg-Hässleholm. En enkelbiljett för de tre resorna har i värsta fall blivit dubbelt så dyr.

Billigare till Malmö

Även om många resor blivit dyrare i och med systemförändringen finns det även exempel på de som blivit billigare. Enligt Skånetrafiken handlar det då främst om resor till Malmö och Lund från orter som tidigare haft små zoner.

Kollektivtrafiknämnden har nu gett Skånetrafiken i uppdrag att utreda möjligheterna till att motverka prishöjningarna som slagit mot landsbygden. Resultatet av utredningen ska presenteras när nämnden sammanträder i april.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så arbetar Skånetrafiken med kritiserade systemet

ÄMNEN I ARTIKELN

Skåne

Kollektivtrafik

Skånetrafiken

Malmö

Region Skåne