Malexandermorden

Malexandermördare fick tidsbestämt straff

Av: 

TT

NYHETER

Andreas Axelsson, en av de dömda för polismorden i Malexander 1999, får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 35 år, beslutar Örebro tingsrätt.

Han kan släppas fri 2023.

Axelsson hade ansökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff om i första hand 32 år, medan åklagaren hade medgett en omvandling till 35 år.

Tingsrätten konstaterar i beslutet att Andreas Axelsson under hela verkställigheten har visat god skötsamhet och klarat byte till anstalt med lägsta säkerhetsklassning utan anmärkning.

Rättsmedicinalverket har bedömt att det är en låg risk för återfall, och vi har delat den bedömningen och konstaterat att det inte finns en konkret och beaktansvärd risk för återfall, säger Marinette Gustafsson, chefsrådman vid Örebro tingsrätt, som är den domstol som har till uppgift att ta ställning till omvandling av livstidsstraff.

Omständigheterna kring morden var synnerligen försvårande och gärningarna motsvarar 35 års fängelse, enligt rätten.

– Det är Kriminalvården som beslutar om villkorlig frigivning. Det blir man normalt efter två tredjedelar av straffet, det innebär att han ska avtjäna 23 år och 4 månader, om det inte finns skäl för Kriminalvården att göra någon annan bedömning, säger Marinette Gustafsson.

Domen kan överklagas, men om den står sig innebär den att Andreas Axelsson kan släppas fri 2023.

Tony OIsson, som även han dömdes för morden i Malexander då två poliser sköts ihjäl, fick sitt straff tidsbestämt i november 2019. Även det straffet bestämdes till 35 års fängelse. Tingsrättens beslut har i det fallet överklagats av åklagaren.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Förvånande att Tony Olsson fick sitt livstidsstraff omvandlat

ÄMNEN I ARTIKELN

Malexandermorden

Malexander

Örebro

Kriminalvården

Rättsmedicinalverket

Jackie Arklöv

Tony Olsson