Kommunalrådet Kåre Friberg döms för våldtäkt

Han var åtalad för tre våldtäkter och grov kvinnofridskränkning mot en närstående.

I dag föll domen mot Motalas kommunalråd, Kåre Friberg (M).

Domen blev fängelse i två år och sex månader.

Kåre Friberg greps och anhölls några dagar efter att kvinnan förts till sjukhus för vård. Hon hade skadat sig efter ett fall i en stentrappa och fått opereras.

Enligt åtalet hade Kåre Friberg knuffat kvinnan i trappan.

Snart uppdagades att det inte var första övergreppet som kvinnan blivit utsatt för. Misstankarna rörde brott som skett under flera års tid.

– Det handlar om våld, hot om våld, kränkningar och sexuella övergrepp, uppgav åklagaren Nemec Nordh efter anhållandet.

Flera våldtäkter

Dagen före nyår väcktes åtal och åklagaren angav att brotten skett under perioden januari 2016 fram till november 2019.

Friberg åtalades för tre fall av våldtäkt. Han åtalades även för grov kvinnofridskränkning, en serie om nio olika brott, däribland två fall av misshandel – två knuffar i en trappa som båda lett till skador som krävt operationer.

Han ska också ha kallat kvinnan en mängd nedsättande saker och hotat henne, bland annat genom att uttala att det vore lätt att döda henne.

”Förnekar allt”

Kåre Friberg försvaras av advokat Hanna Lindblom. I samband med att åtal väcktes sade hon till Aftonbladet att det hela står på ganska bräcklig grund.

– Han förnekar samtliga gärningar som läggs honom till last, sade Hanna Lindblom och lade till att bevisningen inte var imponerande.

– Det finns inga åsyna vittnen utan olika väninnor som ska lämna någon form av andrahandsuppgifter.

Yrkade på fem års fängelse

I stort sett hela utredningen är sekretessbelagd och rättegången mot Kåre Friberg hölls bakom stängda dörrar.

När den avslutades den 24 januari yrkade åklagaren på fem års fängelse. Advokaten begärde att åtalet skulle ogillas och att Kåre Friberg skulle försättas på fri fot.

Men Linköpings tingsrätt beslutade att han skulle stanna kvar i häkte tills domen meddelats, en indikation på att han skulle fällas.

Döms för våldtäkt

I dag klockan 11 kom domen. Kåre Friberg fälls för ett fall av våldtäkt samt för grov kvinnofridskränkning. Han frikänns dock från två av fall av våldtäkt

Vad gäller kvinnofridskränkningen frias han han på fyra av nio punkter. Men fälls för övriga fem brott, däribland knuffarna i trappan, vilka rubriceras av tingsrätten som två fall av misshandel. Han fälls också för två fall av ofredande samt ett fall av sexuellt ofredande.

Straffet blir fängelse i två år och sex månader. Han ska stanna kvar i häkte fram tills han placeras i fängelse för att avtjäna straffet.

Han ska sammanlagt betala 160 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Elisabeth Massi Fritz, kvinnans målsägandebiträde, säger i en kommentar till Aftonbladet att kvinnan är nöjd över en fällande dom. ”En stor lättnad hos min klient är att den tilltalade blev dömd för i vart fall en våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Påföljden är dock för låg och borde vara strängare. Det är dock viktigt att det blev fällande dom för min klient och att hon bedömdes som trovärdig och tillförlitlig.”

Överklagar till hovrätten

Kåre Fribergs advokat Hanna Lindblom säger att domen kommer att överklagas med ”vändande post”.

– Jag förväntar mig en annan bedömning av hovrätten, säger advokaten till nyhetsbyrån TT.

Hanna Lindblom säger också att Friberg inte kommer att fatta något beslut om att avgå som kommunalråd innan det finns en lagakraftvunnen dom:

– Han vill avvakta hela processen.

Petar Friberg från partiet

Moderaternas lokalavdelning beslutade efter anhållandet att peta Kåre Friberg. I ett uttalande klargjordes att han inte längre kan representera partiet. Och att petningen gäller oavsett om han blir dömd eller inte.

Som ersättare har Moderaterna fört fram Annelie Almérus, som är ledamot i fullmäktige sedan 2006.

Publisert:

LÄS VIDARE