Efter Iowa rusar intresset för ”politikens Gretzky”

MERRIMACK, NEW HAMPSHIRE. Journalisternas arbetsbord fälls ihop i ett desperat försök att göra plats åt fler väljare. Ändå kommer inte alla in.

– Vi blev några fler än vi hade förutsett, säger Pete Buttigieg och ler nöjt.

Efter framgången i Iowa rusar den unge kandidaten uppåt i opinionsmätningarna.

När vi i god tid kommer till American Legions kontor i småstaden Merrimack, är kön av intresserade åhörare redan väldigt lång. Precis som kön till pressens incheckning. Folk står och huttrar i den råkalla kylan efter nattens snöfall.

Så har det varit på varenda valmöte som Pete Buttigieg hållit i New Hampshire de senaste dagarna. Aptiten på att få stifta personlig bekantskap med den 38-årige demokraten som vill få chansen att utmana Trump, är enorm.

Det är så här primärvalen i USA fungerar.

Buttigieg överträffade allas förväntningar med sin förstaplats i Iowa även om det ser ut som det i slutänden blir i det närmaste oavgjort mellan honom och Bernie Sanders. I den mån vi överhuvudtaget får några fullständiga resultat från Iowa.

När 97 procent av valkretsarna redovisats gick demokratiska partiets ordförande Tom Perez ut och krävde att rösterna delvis skulle räknas om. Annars, fruktade han, skulle resultaten inte betraktas som legitima.

Fast vad han i praktiken gör är att själv bidra till att ifrågasätta valresultatet när det nästan är klart.

Några timmar senare meddelar demokratiska partiet i Iowa att när alla röster är räknade är det för jämt mellan Bernie Sanders och Buttigieg för att utse en vinnare.

Pete Buttigieg överträffade alla förväntningar i primärvaletIntre, skriver Wolfgang Hansson.
Pete Buttigieg överträffade alla förväntningar i primärvaletIntre, skriver Wolfgang Hansson.
Pete Buttigieg träffar krigsveteraner på ett kampanjmöte i Merrimack, New Hampshire.
Pete Buttigieg träffar krigsveteraner på ett kampanjmöte i Merrimack, New Hampshire.

Processen i Iowa kvalar in som en av de värsta valskandalerna i USA:s politiska historia. I runda slängar 160 000 röster från 1 700 valdistrikt behövde räknas.

Det brukar normalt ta kanske två timmar.

New York Times redovisade i går en rad felaktigheter i de resultat som släppts.

Förmodligen var det därför Perez gick ut och krävde att resultaten skulle räknas om.

Vill ha Biden

Nu tog det tre dygn att få ett resultat och då är det ändå ifrågasatt. Ett extremt underbetyg till USA:s demokrati.
Även den som inte är konspiratoriskt lagd måste börja fråga sig vad det är som pågår i Iowa där det är det demokratiska partiet som själva sköter hela valprocessen. Utan insyn.

Det är ingen hemlighet att partiledningen helst vill se Joe Biden som Trumps utmanare. Dels för att han står i mitten, dels för att han enligt nationella mätningar är den som anses ha störst chanser att slå Trump.

Det sista partiledningen vill ha är en vänsterkandidat som Bernie Sanders som öppet kallar sig socialist eller en ung homosexuell som Pete Buttigieg. Nu har partiet gjort sitt bästa för att deras vinnarresultat i Iowa ska ifrågasättas.

Buttigieg på väg till kampanjmöte i New Hamshire.
Buttigieg på väg till kampanjmöte i New Hamshire.

Pete Buttigieg verkar ändå nöjd. Han strategi att satsa sin energi på landsbygden i Iowa gick hem. Mot alla odds så lämnade han Iowa som en segrare.

Eftersom amerikaner älskar att rösta på en vinnare har hans opinionssiffror i New Hampshire pekat uppåt. Chansen att han ska slå Sanders är inte stor men han har alla möjligheter att besegra Biden och etablera sig som en av de tre i toppen med chans att få nomineringen. I mätningarna har han passerat både Biden och Elizabeth Warren.

Tjänstgjorde i Afghanistan

Bland krigsveteranerna i Merrimack märks ingen tveksamhet inför att han är homosexuell. Här är det stridserfarenheten som räknas. Buttigieg tjänstgjorde i Afghanistan och räknas själv som veteran.

– När vi satte oss i våra militärfordon var det ingen som undrade vem som var demokrat eller republikan. De undrade bara om jag var rätt person att skydda dem.

Krigsveteranen Jack Evans.
Krigsveteranen Jack Evans.
Gillian Wilde, 36, tror att Buttigieg kan besegra Trump.
Gillian Wilde, 36, tror att Buttigieg kan besegra Trump.

Jack Evans står med sin fru och lyssnar uppmärksamt. Han har själv tjänstgjort 23 år i armén, varav ett antal utomlands.

– Jag kom hit för att höra vad han har att erbjuda. Det är oroliga tider och jag vill vara säker på att den som sitter i Vita huset har en förmåga att hantera internationella kriser utan att starta krig i onödan.

– Buttigieg verkar lugn och klok och har direkt erfarenhet av krig. Jag tror han kan vara rätt man.

Åhörarna är en blandning av veteraner och unga, påfallande många kvinnor.

– Jag tror definitivt att han har en chans att slå Trump om han blir kandidat, säger Gillian Wilde, 34. Jag gillar att han står upp både för militären och för handikappade.

Buttigieg är som vanligt prydligt klädd i vit skjorta, slips och kostym. Han är medveten om att framgången i Iowa inte automatiskt ger röster i New Hampshire.

– Jag vet att ni inte gillar att någon annan delstat talar om för er hur ni ska rösta. Jag inser att jag måste förtjäna varje röst.

Det är precis vad publiken vill höra. Jubel fyller lokalen.

”Vann över kända politiker”

Buttigiegs ödmjukhet står i bjärt kontrast till Donald Trump men även till en del av hans demokratiska konkurrenter.

Trots framgångarna är den före detta borgmästaren från South Bend, Indiana på inget sätt favorit bland demokraterna. Men han har slagit sig in som ett reellt alternativ till den ålderstigna trion Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren.

Han är den kandidat som skapar mest buzz just nu.

Som åhöraren Brian Hassett uttrycker det efter valmötet:

– För ett år sedan kom Buttigieg som en helt okänd kille till Iowa. Och så vann han över kända politiker som Biden och Warren. För att tala hockeyspråk är det lite av Wayne Gretzky över Pete.

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE