Autistiska Samantha, 12, tvingades gå av buss – var för högljudd

”En åsna kan sitta bättre.”

Det ska 12-åriga Samantha ha fått höra från en busschaufför på tisdagskvällen. Efter det vägrade han köra vidare – och Samantha fick kliva av tillsammans med sin mamma.

Nu får föraren en skriftlig varning av arbetsgivaren Nobina.

Samantha, 12, har autism och en hjärnskada. Det innebär att hon har svårt att kommunicera och ibland blir hon högljudd. Om hon blir glad, exempelvis.

Det uppskattades inte av busschauffören som körde hem Samantha, hennes syster och mamma Sanela till bostaden i Borås på tisdagskvällen. Han ska ha blivit irriterad på Samanthas ljud, något som Borås Tidning var först att rapportera om.

– Det var en mysig dag, dagen innan Samantha skulle börja skolan. Vi shoppade kläder och allt gick jättebra tills vi skulle åka hem, säger mamma Sanela till Aftonbladet.

Vägrade köra vidare

Samantha och hennes familj klev på bussen vid hållplatsen Knalleland. Knappt tio minuter senare, vid Södra torget, ska chauffören ha stannat och vägrat köra vidare.

– Han vände sig om och frågade vem som skrek. Jag sa att det var min dotter och att hon är autistisk. Då sa han att bussen inte är en psykiatri och att en åsna kan sitta bättre än vad hon gör, säger Sanela.

Samtidigt som chauffören vägrade köra vidare så vägrade Sanela kliva av med sina döttrar. Situationen eskalerade och polis kom till platsen efter att föraren larmat. Då klev familjen av bussen för att prata. De ska då ha fått höra att inget olagligt inträffat och busschauffören körde vidare.

– Jag blev så arg. Samantha var jätteglad för hon älskar att åka buss. Det var därför hon skrek högt. Samantha var skakad och hon grät hela den natten, säger Sanela.

Nobina: Chauffören varnas

På onsdagen anmälde Sanela händelsen till bussbolaget Nobina som ansvarar för busslinjetrafiken i Borås. På torsdagen meddelade företaget att chauffören varnas.

– Föraren har under dagen varit inkallad till samtal med både facket och vår trafikchef och bekräftar under samtalen att han uttryckt sig olämpligt och fullständigt felaktigt, men menar att han inte riktat det mot någon person utan mot en stökig och mycket högljudd situation som sedan eskalerat och där föraren har kallat på polis, säger Nobinas kommunikationschef David Erixon.

Företaget ska nu, tillsammans med polisen, utreda frågan vidare.

– Agerandet är oacceptabelt och föraren kommer att tilldelas en skriftlig varning och utbildas i kundbemötande och konflikthantering, säger David Erixon.

”Som ett slag i magen”

Sanela tycker att det är bra att det blir påföljder för chauffören men tycker inte att en varning räcker. Hon är dessutom kritisk till att ingen medpassagerare reagerade.

– Jag känner mig väldigt orolig inför att åka buss igen. Det var någonting som Samantha tyckte om. Om jag ska åka buss med henne i framtiden måste jag fokusera på att hon ska vara tyst, säger Sanela och fortsätter:

– Det var som ett slag i magen.

Under lördagen var Aftonbladet i kontakt med busschauffören som dementerar uppgifterna om att han ska ha kallat Samantha för åsna.

– Jag kallade inte henne för åsna och jag visste inte att hon var sjuk. Det var väldigt stökigt och de störde mitt jobb, jag kände mig hotad och har gjort en polisanmälan. Det jag sa var att de inte var lämpliga som passagerare. Polisen bad dem att kliva av.

– Jag har faktiskt sjukanmält mig och mår inte alls bra av den här händelsen.

Nobinas kommunikationschef David Erixon, säger att i de samtal som de haft med busschauffören så medger han att han uttryckt sig olämpligt. Men enligt Erixon ska busschauffören neka till att han kallat Samantha för åsna.

Publisert:

LÄS VIDARE