Här firar de dalahästen – i amerikanska staden

avClaes Olsson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Jaime Green/ ASSOCIATED PRESS
Den ”levande dalahästen” – skapad av 450 Lindsborgsbor.

På fredagen var de flesta amerikaner tillbaka på jobbet efter att ha firat nationaldagen. Men för de boende i Lindsborg var den 4 juli bara startskottet.

Där ägnas hela helgen åt att fira stadens svenska arv.

I sedvanlig amerikansk anda firades självständighetsdagen med pompa och ståt på torsdagen. Bilder från firandet visar både fyrverkerier och grillfester.

Många ägnade nog fredagen åt att städa upp efter festen men i Lindsborg, i delstaten Kansas, fortsatte kalaset. Där tog firandet av ”The Living Dala” (den levande dalahästen) vid, rapporterar The Wichita Eagle.

Staden bildades av svenskar som utvandrade till USA år 1869 och kallas än i dag för ”Lilla Sverige”. Den blågula flaggan vajar på torget och dalahästar kan skymtas lite här och var utanför de lokala butikerna.

Skapade mänsklig dalahäst

Under firandets gång samlades omkring 450 personer i vita och röda tröjor för att skapa en ”mänsklig” dalahäst. Något liknande har Lindsborgsborna inte gjort tidigare – men 2019 är speciellt. Det är nämligen 150 år sedan staden bildades.

– Vårt samhälle är helt uppbyggt av frivilliga. Jag älskar staden och jag har svårt att tänka mig att bo någon annanstans, säger Betty Nelson, som var med och planerade 150-årsfirandet, till The Wichita Eagle.

Coverband spelar Abba-låtar

För Lindsborg, som har drygt 3 000 invånare, blev dalahästen en symbol för staden på 1970-talet. Sedan dess har Kansasborna förknippat den rödmålade hästen med ”Lilla Sverige”.

150-årsfirandet ska pågå hela helgen. Bland annat bjuds det på grillfest och ett coverband som spelar Abba-låtar ska uppträda.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

Kansas

Abba

Historia

Högtider